Román hatóság: Nincs olyan, hogy Székelyföld

Nem ismeri el idegenforgalmi desztinációnak a Székelyföldet a Román Idegenforgalmi Hatóság (ANT). Erről levélben értesítette a Székelyföld Desztináció Menedzsment Klasztert a hatóság.
A Krónika című napilap szerdai cikke szerint a székelyföldi klaszter megkeresésére adott válaszában Anca Pavel-Nedea, az ANT elnöke közölte: nem véleményezheti és nem is írhatja felül azt a bírósági döntést, amely miatt nem sikerült a székelyföldi turisztikai egyesületet bejegyeztetni. A bíróság azt kifogásolta, hogy az egyesület a romániai közigazgatásban nem létező Székelyföld turizmusát kívánja szolgálni.

Anca Pavel-Nedea közölte: nem tartja helyénvalónak Székelyföld összehasonlítását a Mócvidékkel, az Avassal vagy éppen Máramarossal, mert szerinte Székelyföld az egykori székely székeket jelöli, míg a többi tájegység egységes építkezés, kultúra révén különül el a szomszédos területekről.

Albert Zoltán, a Székelyföld Desztináció Menedzsment Klaszter elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a levélváltásra olyan körülmények között került sor, amikor - nyugati mintára - az ország turisztikai reklámját a létező desztinációk szerint szeretnék kialakítani. A szakhatóság szándéka szerint hosszabb távon a turisztikai támogatási rendszer is a desztinációkra épülne.

Albert Zoltán szerint egyelőre csak az átszervezés szándéka létezik, az ANT eddig konferenciákon, találkozókon próbálta megkeresni a pozitív példákat a turisztikai desztinációk mentén történő szerveződésekre. "Az egyik pozitív példa mi székelyföldiek vagyunk, csak minket Bukarestben nem tekintenek szalonképesnek ahhoz, hogy velünk lehessen példálózni" - jelentette ki a turisztikai szakember.

Februárban a marosvásárhelyi táblabíróság jogerősen elutasította a Pro Turismo Terrae Siculorum szövetség bejegyzését, arra hivatkozva, hogy a szövetség olyan térség turizmusának a népszerűsítésére alakult, amely három különböző megye településeit tömöríti "kizárólag etnikai alapon". A bíró szerint ez ellentmond annak az alkotmánycikkelynek, amely szerint Románia területét adminisztratív szempontból megyék, városok és községek alkotják.

Ezt követően májusban a turisztikában érintett székelyföldi szervezetek klasztert hoztak létre, amely szintén a régió idegenforgalmának az összehangolásán dolgozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.