Román császár is benne van az offshore-botrányban

Több romániai vagy romániai kötődésű üzletembert érint a vasárnap kirobbant offshore-botrány.
A Mossack Fonseca nevű panamai ügyvédi iroda belső iratállományából származó dokumentumokból egyebek között kiderül, hogy az ausztrál-román kettős állampolgárságú Frank Timis a cég ügyvédeivel jegyeztette be a Bahamákon a Castle Europa Limited nevű vállalatot, amellyel 1997-ben elindította a máig vitatott verespataki aranybányaprojektet. Timis az amerikai Forbes ranglistáján is szerepel, vagyona becslések szerint meghaladja az egymilliárd dollárt.

A német Süddeutsche Zeitung által megszerzett titkos iratok Romániával kapcsolatos részét a Rise Project tényfeltáró portál újságírói dolgozzák fel és közlik folyamatosan. Az eddig nyilvánosságra hozott információk többsége egykor hangzatos privatizációkkal, köztük a Rafo kőolaj-finomító magánosításával kapcsolatosak.

A valamikor „Moldva császáraként” emlegetett Corneliu Iacobov szociáldemokrata politikust 2012-ben hét év börtönre ítélték, mert a Rafót megvásároló konzorciumban részt vevő Vradicor Financiar Group Rt. többségi részvényeseként közel 24 millió lejjel (1,7 milliárd forinttal) megkárosította a román államot. Az ügyészek azonban hiába keresték az elsikkasztott pénzt, amelyet Iacobov feltehetőleg egy Seychelle-szigeteken bejegyzett cégben rejtett el. A Mossack Fonseca adatbázisában található iratok szerint az Ayalex Investments Ltd-t a politikus a per idején vásárolta a testvérével közösen.

A cég az Egyesült Arab Emirátusokban, ingatlanprojektbe fektetett be. A Rise Project szerint meglehetősen gyakori, hogy a Mossack Fonsecához hasonló irodák vállalatokat „raktározzanak”, amelyeket aztán eladnak. A magyarázat egyszerű: egy privatizációs tenderen például alapkövetelmény, hogy az ajánlattevő vállalat néhány éves múlttal rendelkezzék.

A Rise Project szerint kiderült, hogy a leggazdagabb izraeli üzletember, Benjamin Steinmetz az a titokzatos milliárdos, aki egy paraváncégen keresztül megvásárolta a Rafo részvényeinek egy részét. A BSG Resources révén Steinmetz érdekelt a verespataki bányaprojektben is. A vitatott terv kimenetele máig bizonytalan, mindenesetre a „beruházók” hatalmas kártérítésre számíthatnak, ha megnyerik a román állam ellen a washingtoni döntőbíróságon indított pert. Steinmetz neve nemrégiben felmerült egy kárpótlási botrány kapcsán is. A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint az izraeli üzletember közvetítők útján megpróbálta megszerezni II. Károly román király unokája örökségének egy részét.

A Rise Project szerint a Mossack Fonseca adatbázisában felbukkan az Alro alumíniumgyár privatizálásában érintett legfontosabb személyek neve, és nyomon követhető, hogyan „igazoltak át” más területekre – a nyersanyag-kitermelésbe és földgáziparba –, miután a korrupcióellenes ügyészség elkezdett érdeklődni a magánosítás részletei iránt. A dokumentumokból kiolvasható továbbá, hogy a Nyugati Szigethegységben nyitott másik jelentős aranybányát szintén offshore cégek révén ellenőrizték eddig ismeretlen üzletemberek, illetve hogy a kőolaj- és földgázkitermelésben szintén számos rejtett érdekeltség van. A részleteket a következő napokban, hetekben teszi közzé a Panama-iratokat feldolgozó Rise Project.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.