Romakirályt koronáztak Kassán

Kassán a Művészetek Házaban tartott ceremónián szombaton megkoronázták Róbert Botošt, akit februárban Dunaszerdahelyen választottak a szlovákiai romák királyává a vajdák.
Fotó: Edina Kocsisová
Fotó: Edina Kocsisová

Az újdonsült uralkodó az I. Róbert nevet választotta. adott otthont. Több száz vendég – szlovákiai és külföldi vajdák és politikusok is gratuláltak a romakirálynak. A színarany, briliáns kövekkel, rubinnal és smaragddal díszített koronát elődje – Jenda király helyezte I. Róbert fejére. A közel négy kilós fejdísz elkészítését az új romakirály családja finanszírozta. I. Róbert vállára uralkodóhoz méltó vörös palástot borítottak. A szlovákiai romák korábban nem rendeztek ekkora koronázási ünnepségeket. I. Róbert hagyományt teremtene belőle.

A romakirály elmondta, legfőbb küldetésének a romák egyesítését tartja. „Érzem a népem erejét, támogatását és Isten erejét. Hiszek abban, hogy ez a mennyei atya választása volt. A népem megválasztott és mindent megteszek azért, hogy a romákat jobb útra, Istenhez és a mi szép kultúránkhoz vezessem” – nyilatkozta a romakirály.

I. Róbert az uralkodói eskütétel után első minisztert, kormányzókat és tanácsosokat nevezett ki, majd díjazta azokat a személyiségeket, akik tevékenységükkel a roma közösség és kultúra fejlődését támogatják. A ceremónia után a király lovas kocsiba szállt és a vendégsereggel együtt átvonult a Szent Erzsébet székesegyházhoz. A gótikus katedrálisban szentmisét tartottak a roma uralkodó tiszteletére és megáldották őt. Ezután mintegy nyolcszázan visszatértek a Művészetek Házába, ahol többfogásos disznótoros vacsorával és éjszakába nyúló zenés mulatsággal folytatódott és ért véget az ünnepség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.