Rokonait félti a vak kínai aktivista

Chen Guangcheng két héten belül másodszor, telefonon tájékoztatta az amerikai kongresszust a pekingi kórházból.

Az egykepolitika nevében hatósági erőszakot elszenvedett nők melletti fellépéséről ismert aktivista április 22-én szökött meg házi őrizetéből, majd hat napot Pekingben az amerikai követségen töltött. Azóta a kórházban várja, hogy Peking és Washington hallgatólagos megegyezésének megfelelően útlevelet kapjon a kínai hatóságoktól, s távozhasson az Egyesült Államokba.

A CNN értesülése szerint Chen most telefonon elmondta, hogy a szökését követően falujának biztonsági emberei elhurcolták fivérét, unokaöccsét, Chen Keguit pedig gyilkossági kísérlettel vádolják, mert késsel próbálta megvédeni magát, amikor a helyi hatóságok által felbérelt verőemberek betörtek a házukba. A Reuters jelentése szerint emberjogi ügyvédek egy csoportja készül Kegui védelmére, ám közülük többeket a hatóságok már megpróbáltak megfélemlíteni, hogy ne avatkozzanak be az ügybe.

Az autodidakta ügyvédként tevékenykedő, gyerekkora óta vak Chen először akkor hívta fel magára a figyelmet, amikor 2005-ben az abortuszon átesett vagy sterilizált nők nevében pert indított a helyi hatóságok ellen – nem mellesleg úgy, hogy 23 éves koráig, 1994-ig állítólag analfabéta volt. A házi őrizetben töltött másfél év alatt többször panaszolta, hogy őrei őt is és feleségét is módszeresen bántalmazzák. Peking nemrég ígéretet tett arra, hogy Chen, ha akar, tanulhat külföldön, és a washingtoni egyetem is ajánlott már neki ösztöndíjat az amerikai–kínai kapcsolatokat meglehetősen feszélyező ügyben.

Chen Guangcheng egy poszteren. A megfélemlítés szerinte valóság
A graphic with a slogan to free blind activist Chen Guangcheng, is seen in this undated handout. U.S. Secretary of State Hillary Clinton arrived in China on May 2, 2012, for top-level talks that risk being upstaged by the fate of Chen, a blind dissident whose supporters say is under U.S. protection in Beijing after escaping house arrest. REUTERS/www.ChinaAid.org/Handout (CHINA - Tags: CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.