Róháni: Irán nem szereli le nukleáris létesítményeit

Az iráni elnök a Financial Timesnak adott interjújában egyenes utalást tett arra, hogy Irán elfogadná, ha Szíriában a nép nem Bassár el-Aszad elnökre szavazna.

Haszan Róháni a londoni gazdasági napilap online kiadása által szombaton közölt interjúban - arra a kérdésre, hogy a nukleáris létesítmények leszerelése elképzelhetetlen-e az iráni kormány számára - azt mondta, hogy ez "száz százalékig" így van. Az államfő szerint Irán nukleáris fejlesztési tevékenysége teljes mértékben békés célokat szolgál. Hozzátette: az összes iráni atomlétesítmény folyamatosan a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felügyelete alatt áll, a szervezet kamerákkal figyeli ezeket a létesítményeket.

Róháni hozzátette: alapelv, hogy az iráni kormány doktrínájában "nincs helye tömegpusztító fegyvereknek". Az, hogy Irán milyen mértékben bővíti urániumdúsítási programját, attól függ, hogy mennyi nukleáris üzemanyagra van szüksége. Bármennyi urániumot dúsítanak is azonban az iráni nukleáris üzemekben, a dúsított hasadóanyagot fűtőrudakká alakítják át a teheráni kutatóreaktor számára - mondta az iráni elnök.

Arra a kérdésre, hogy az elmúlt időszak közeledése nyomán kész lenne-e meghívni Barack Obama amerikai elnököt Teheránba, Róháni kitérően csak annyit mondott: nemrégiben tartott telefonbeszélgetésük során Obamát "nagyon udvarias, kifinomult szóhasználatú" embernek ismerte meg, Irán és az Egyesült Államok 35 év alatt felhalmozódott problémái azonban nagyon összetettek, és rövid idő alatt nem megoldhatók. E bonyodalmak ellenére azonban "történt nyitás az utóbbi száz napban", és e folyamat később tovább szélesedhet - tette hozzá.

Szíriával kapcsolatban Róháni kijelentette: komoly aggodalom forrása a terrorista csoportok jelenléte szír földön. Az iráni államfő felfedte, hogy tárgyalásokat folytat térségi és nyugati vezetőkkel Szíria jövőjéről. Arra a kérdésre, hogy a nyugati hatalmak közül az Egyesült Államokkal is tárgyal-e Szíriáról, Róháni nemmel válaszolt, kijelentette ugyanakkor, hogy európai politikusokkal kapcsolatban van e kérdésben. Ha azonban Irán részt vesz a szíriai rendezésről tervezett újabb genfi értekezleten, akkor "természetesen" a jelenlévők mindegyikével tárgyalni fog - fogalmazott Haszan Róháni.

Az iráni elnök szerint "elő kell készíteni a talajt" ahhoz, hogy a szíriai nép dönthessen sorsáról. "Ha a szíriai nép nem szavaz (Bassár) el-Aszad (szír) elnökre, rendben van (...) bárkit választ a nép, mi meghajlunk döntése előtt" - fogalmazott a Financial Timesnak adott interjúban az iráni államfő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.