Roháni: soha nem állítunk elő atomfegyvert

A júniusi elnökválasztást megnyerő Haszan Róháni iráni elnök kijelentette, Irán soha nem fog előállítani atomfegyvert.

Haszan Roháni az amerikai NBC-nek adott interjújában arról beszélt, hogy Irán soha nem fog atomfegyvert készíteni, és kijelentette, teljes körű felhatalmazása van arra, hogy tárgyalásokat folytasson a Nyugattal az urándúsítás kérdésében. Az elnök – aki jövő héten utazik New Yorkba, hogy beszédet tartson az ENSZ Közgyűlésének jelenleg folyó ülésszakán – megemlítette a Barack Obama amerikai elnöktől kapott levelet is, amelyet "pozitívnak és konstruktívnak" nevezett. Az interjú arról tesz tanúbizonyságot, hogy a júniusban megválasztott elnök jó kapcsolatokat akar kiépíteni Washingtonnal. Iránt több ENSZ-szankció is sújtja nukleáris programja miatt, amely az iráni vezetés szerint csak békés célokat szolgál. Az Egyesült Államok és szövetségesei azonban arra gyanakodnak, hogy Irán nukleáris fegyvert akar építeni.

Haszan Rohani szavazata leadásakor. A legjobb diplomata?
Presidential candidate Hassan Rohani shows his ballot before casting it during the Iranian presidential election in Tehran June 14, 2013. Millions of Iranians voted to choose a new president on Friday, urged by Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei to turn out in force to discredit suggestions by arch foe the United States that the election would be unfair. REUTERS/Yalda Moayeri (IRAN - Tags: POLITICS ELECTIONS)

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője annyit árult el a két elnök közötti levélváltásról, hogy Barack Obama megígérte, az USA kész megoldani a nukleáris kérdést oly módon, hogy Iránnak lehetősége legyen demonstrálni a program békés célját. Az amerikai elnök sürgette az ügy lezárását, ugyanis "a diplomáciai megoldás nem marad vég nélkül nyitva."

Az iráni nukleáris ügynökség vezetője szerdán riportereknek optimistán azt mondta Teheránban, hogy áttörés várható idén atomügyekben – írja a BBC.

Róháni az elnökválasztás előtt nemcsak mérsékeltebb és nyitottabb külpolitikával kampányolt, hanem arra is ígéretet tett, hogy elengedi a politikai foglyokat. A tegnapi híradások szerint már kiengedték a börtönből Naszrin Szotudeh emberi jogi aktivistát és ügyvédet. A nőt 2010-ben tartóztatták le, és nemzetbiztonságot veszélyeztető tettekkel vádolták. Szotudeh – aki 2012-ben elnyerte az Európai Unió emberi jogi díját, a Szaharov-díjat – hat évet kapott, és politikai fogolyként nem hívhatott senkit telefonon, illetve internet közelébe sem engedték. Többször éhségsztrájkolt a börtönben uralkodó körülmények miatt. Szabadulása után a BBC-nek elmondta, hogy ott folytatja aktivista tevékenységét, ahol abbahagyta.

Az ismert aktivistán kívül elengedtek tíz másik politikai rabot is. Köztük van állítólag Mohszen Aminzadeh reformista politikus, volt külügyminiszter-helyettes, akit 2010-ben börtönöztek be, amiért tüntetéseket szervezett és ellenséges propagandát terjesztett.

Az iráni hatóságok lépését üdvözölte a washingtoni külügyminisztérium és az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.