Rodman bocsánatot kért az észak-koreai szerenádért

Csak jót akarok. Kosarazni, ennyi az egész. Nem az én hibám – mentegetőzött a visszavonult NBA-sztár azután, hogy egy Kim Dzsong Un tiszteletére rendezett kosármeccsen énekelt és hajbókolt is a diktátor előtt, az emberi jogokról viszont egy szót sem volt hajlandó szólni. Februárban visszamegy.

Hétfőn újra bocsánatot kért Dennis Rodman amiatt az ámokfutás miatt, amelyet a múlt héten rendezett Észak-Koreában. – Sajnálom. Csak jót akartam. Kosarazni, ennyi az egész. Nem az én hibám – mentegetőzött a visszavonult NBA-sztár a pekingi repülőtéren, ahová Phenjanból érkezett egy múlt heti bemutató kosárlabda-mérkőzés után. Rodman hülyét csinált magából az észak-koreai fővárosban: sikerült élő adásban hisztériáznia a CNN előtt, később pedig a stadion menetrendszerű tapsviharára Happy Birtday to You-val és egy félszeg hajbókolással kedveskedett az éppen a 31. születésnapját ünneplő diktátornak, Kim Dzsong Unnak. Észak-Koreában az Egyesült Államok első számú közellenségnek számít a hatvan évvel ezelőtti háború óta, így nem meglepő, hogy az egyébként is exhibicionizmusáról – a tetoválásairól, piercingjeiről, naponta újrafestett hajáról és rengeteg balhéjáról – ismert egykori NBA-sztár az amerikaiak felét magára haragította. Hazaárulás – mondta az allűrjeiről a volt nehézsúlyú bokszvilágbajnok, Mike Tyson, de az NBA és az amerikai külügyminisztérium is elhatárolódott tőle.

Rodman az általa meghirdetett „kosárdiplomácia” jegyében utazott el Phenjanba, hogy a kosárlabdaőrült Kim kedvéért néhány régi amerikai játékostárssal bemutató meccset játsszon az észak-koreai öregfiúk-válogatott ellen. Bár egy év alatt már negyedszer volt a diktátor vendége, mint korábban többször, most is nyíltan visszautasította, hogy emberi jogokról és a tavaly tizenöt év kényszermunkára ítélt amerikai, Kenneth Bae ügyéről beszéljen. Amikor a CNN erről kérdezte, Rodman élő adásban ment neki Chris Cuomo műsorvezetőnek. Azt mondta, nem érdekli, ki mit gondol, védte a játékostársait, akik szerinte „történelmi mérkőzést” játszottak Phenjanban – „egy nap ez az ajtó ki fog majd nyílni, és ez az, amiért ez a tíz fiú itt van” –, majd magából kivetkőzve, ujjal mutogatott a kamerába. faggatta Cuomót, van-e fogalma, Bae mit tett Észak-Koreában. Ezt egyébként végül ő sem árulta el.

Bae keresztény misszionáriusként és egy utazási iroda vezetőjeként járt Észak-Koreában, amikor 2012 novemberében letartóztatták, állítólag azután, hogy hajléktalan, éhező gyerekeket fényképezett. Máig nem ismert vádakkal tavaly májusban tizenöt év kényszermunkára ítélték. A phenjani rezsim enyhén szólva nem szenvedheti a keresztény misszionáriusokat és szervezeteket, amelyeket hagyományosan felelőssé tesz a disszidensek Kínába menekítéséért.

Hétfői bocsánatkérésében Rodman már nem említette, de a múlt csütörtökiben még igen, hogy a CNN-interjú alatt részeg volt. Akkor Bae családját, Cuomót és azokat a játékostársait is megkövette, akik napokkal előtte elutaztak Észak-Koreából. A játékostársakat láthatóan feszélyezte, amit Rodman a mérkőzés körül művelt. Egyikük, Eric „Sleepy” Floyd az ESPN-nek azt mondta, őt félrevezették, és amikor az első nap után kiderült, hogy nem gyerekekkel foglalkoznak, hanem Kimnek játszanak, azonnal haza akart térni.

Sokan – például David Stern NBA-biztos, a liga első számú vezetője – azt gyanítják, hogy Rodman pénzért nyalt be a phenjani rezsimnek, de az ügynöke cáfolja ezt. Darren Prince szerint az utat teljes egészében az ír fogadóiroda, a Paddy Power finanszírozta, pénzt sem Rodman, sem a vele tartó játékosok nem fogadtak el Kimtől. Ezt eddig is lehetett tudni, ahogy azt is, hogy Rodman megnyilvánulásai miatt a Paddy Power egyébként sehol nem reklámozta, hogy ő áll a háttérben.

Rodmannek egyébként nem kis játékosokat sikerült magával csábítania Észak-Koreába. Bár az amerikai sajtó eleinte visszhangzott a fanyalgástól, hogy a Detroit Pistons, a San Antonio Spurs és a Chicago Bulls legendás lepattanó- és védőkirálya lejárt szavatosságú vízhordókkal állt ki Phenjanban a bemutató meccsre, a szimulációkat végző sportportál, a WhatifSports megnézte, és kiderült, hogy ez az All Star-válogatott a játékosok fénykorában keményen megszorította volna a jelenlegi bajnokot, a Miami Heatet is. Miközben ugyanis a Heat LeBron James, Dwayne Wade és Chris Bosh kiemelkedő hármasára épít, a Rodman-féle öregfiúk között hat olyan egykori játékos volt, aki profiként meccsenként tíz pont feletti átlagot tudott: Cliff Robinson (17,5), Vin Baker (15,9), Kenny Anderson (13,9), Charles Smith (13,7), Eric Floyd (13,7) és Doug Christie (11,1) is ilyen. Ehhez Rodman ugyan csak átlag 8,8-at dobott a karrierje alatt, de azt a 15,5 lepattanót, amelyet meccsenként szedett, csak Baker (9,6) tudja megközelíteni. A WhatifSports szerint a 101 szimulált Miami Heat–Rodman All Stars mérkőzésből a Heat csak 55-öt nyert meg, és a pontátlaga is csak masszív négy tizeddel (102,8:102,4) lenne jobb.

Hogy a múlt szerdán tartott phenjani bemutató mérkőzés vége mi lett, arról az észak-koreai média nem számolt be, de Smith vasárnap a CNN-nek elárulta, hogy az amerikai csapatot Phenjanban meghívták egy következőre is. A Féreg becenéven ismert, most 52 éves Rodman – aki Smith és a többi amerikai elutazása után még napokig a legjobb barátként aposztrofált Kim vendége volt – ehhez a maga részéről annyit fűzött hozzá, az biztos, hogy ő februárban még egyszer visszamegy.

Rodman hétfőn a pekingi repülőtéren. Történelmi meccs után történelmi bocsánatkérés?
Bodyguards clear a path for former NBA basketball player Dennis Rodman (C) as journalists surround him upon his arrival from North Korea's Pyongyang at Beijing Capital International Airport January 13, 2014. REUTERS/Kim Kyung-Hoon (CHINA - Tags: SPORT BASKETBALL MEDIA ENTERTAINMENT POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.