Robert Gates meghívót kapott Pekingbe

Az Egyesült Államok tajvani fegyvereladásai miatt Peking még januárban felfüggesztette kétoldalú katonai cserekapcsolatait Washingtonnal. Egyelőre nem tudni, hogy milyen viszonybeli változás tette lehetővé a miniszter meghívását.

Kína hivatalosan meghívta Robert Gates amerikai védelmi minisztert kínai látogatásra - jelentette New York-i keltezésű tudósításában a China Daily című angol nyelvű napilap.

A hírt Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő jelentette be akkor, amikor amerikai vállalatok és a pénzügyi élet képviselőivel, kutatókkal találkozott New Yorkban még az ENSZ-közgyűlés előtt. Az eseményen jelen volt Henry Paulson volt pénzügyminiszter és Bill Gates, a Microsoft alapító tulajdonosa is.

Sajtóértesülések szerint az amerikai védelmi miniszter még az ősszel Kínába látogat.

Az Egyesült Államok tajvani fegyvereladásai miatt Peking még januárban felfüggesztette kétoldalú katonai cserekapcsolatait Washingtonnal. Majd elsősorban a dél-koreai-amerikai tengeri hadgyakorlatok, a Kína partjainak közelében mozgó George Washington atommeghajtású repülőgép-hordozó jelenléte, később pedig a Pentagon Kínát érintő jelentése miatt egyre hűvösebbé vált a két hadsereg közötti viszony, s Peking folyamatosan azt ismételte, hogy Amerikának kell lépéseket tennie a bizalom helyreállítására. Ezekkel összefüggésben a Kínába készülő Gates útját mindeddig nem tartották időszerűnek.

Egyelőre nem tudni, hogy milyen viszonybeli változás tette lehetővé a miniszter meghívását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.