Robert Fico Magyarországra jön

Még a nyári szabadságok előtt, valószínűleg júniusban Magyarországra látogat Robert Fico. Bajnai Gordon hivatalos meghívóját szerdán adta át a szlovák kormányfőnek Balázs Péter magyar külügyminiszter, aki bemutatkozó munkalátogatáson járt Pozsonyban.

Diplomáciánk vezetőjét fogadta Ivan Gasparovic államfő is, majd pozsonyi partnerével, Miroslav Lajcákkal áttekintették a két ország politikai, gazdasági és regionális kapcsolatait.

Közös sajtótájékoztatójukon külügyminiszterünk hangsúlyozta, hogy a nemrég hivatalba lépett budapesti kormány új esélyt nyújt a szlovák-magyar viszony alakulásának, mert ez a kabinet tiszta lappal indul.

Ennek az új fejezetnek címe a kölcsönösen tiszteletteljes barátság legyen – javasolta Balázs Péter. Pozsonyi vendéglátója szerint Szlovákia érdeke is a két ország kapcsolatainak és az energetikai együttműködésének további elmélyítése.

Ugyanakkor szorgalmazta, hogy a problémákat lehetőleg kétoldalú tárgyalások és egyeztetéseken igyekezzenek megoldani, s csak akkor forduljanak harmadik félhez, ha más esély már nincs.

Mindkét külügyminiszter jelentősebb szerepet szán a két ország közötti alapszerződés alapján létrejött vegyes bizottságoknak, amelyek az eddiginél hatékonyabb fórumot teremthetnek a vitás kérdések tisztázásához, a kölcsönös bizalom további erősítéséhez.

Egyetértettek abban is, hogy a szélsőséges csoportok törvénysértő megnyilvánulásai elleni fellépés odahaza az adott ország illetékes szerveinek joga és kötelessége, ha viszont átlépik a határt, akkor kölcsönös tájékoztatásra és egyeztetett lépésekre van szükség.

Balázs Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország nem exportálja a szélsőséges megnyilvánulásokat és a jelenlegi kabinet határozottan kíván fellépni ellenük.

Miroslav Lajcák közölte azt is, hogy részletesen válaszolt magyar partnerének, a készülő szlovákiai államnyelvtörvény készülő módosításával, a magyar tannyelvű iskolák számára kiadott tankönkönyvek helységnév-használatával, továbbá a nemzetiségi óvodák szlovák nyelvoktatásával kapcsolatos felvetéseire.

Balázs Péter és Miroslav Lajcak a magyar külügyminiszter pozsonyi bemutatkozásán
Balázs Péter és Miroslav Lajcak a magyar külügyminiszter pozsonyi bemutatkozásán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.