Robert Fico államfő szeretne lenni

Robert Fico szlovák miniszterelnök az általa vezetett Smer-SD legutóbbi vezetőségi ülésén bejelentette, hogy szeretne indulni a jövő tavasszal esedékes államfőválasztáson.

A hírt három, egyaránt névtelenséget kérő jelenlévőre hivatkozva a Hospodárske noviny pozsonyi gazdasági napilap szerdán közölte. Érdeklődésünkre a neve elhallgatását ugyancsak kérő kormánypárti képviselő ezt az információt nem cáfolta, ugyanakkor hozzátette: a végső döntés minden bizonnyal csupán a párt decemberi közgyűlésén születik meg, mert néhány pártvezetőségi tag szerint ez a lépés belpolitikai zűrzavart is okozhat.

– Ha Robert Ficót államfővé választják, akkor le kell mondania a kormánynak, a válságos időkben új kormányprogramot kell készíteni, s az is nagy kérdés, vajon ki tudná olyan erős kézzel irányítani a Smer-SD pártot, mint ő – közölte.

A jelenlegi pártelnök viszont éppen a szlovák közrádió (RTVS) múlt szombati politikai vitaműsorában jelentette ki, hogy ha a helyzet úgy hozza, akkor több rátermett utódot is meg tudna nevezni a pártelnöki és a kormányfői poszton.

Robert Fico ambícióit erősíti az MVK közvélemény-kutató intézet legújabb felmérése is, amely szerint elnökjelöltségét a megkérdezettek 41,9 százaléka támogatja. Szlovák politikai elemzők egybehangzó véleménye alapján őt csupán Iveta Radicová tudná legyőzni, ám a volt kormányfő többször kijelentette, hogy nem hajlandó visszatérni a nagypolitikába.

Lapunk megkeresésére Bugár Béla kifejtette: – A szlovákiai ellenzék még mindig képtelen szót érteni a közös jelöltben, s ha belátható időn belül, legkésőbb szeptember elejéig nem tudunk megegyezni, akkor Robert Fico államfő lesz – hangsúlyozta a Most-Híd elnöke.

Ivan Gasparovic jelenlegi elnök már a második megbízatási idejét tölti, ezért már nem lehet újraválasztani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.