Robert Fico elköltözik a gyanús luxuslakásból

A szlovák kormányfő a Novy cas szombati számában bejelentette, hogy belátható időn belül kiköltözik a pozsonyi Bonaparte lakóparkból, és két-három éven belül Szlovákia fővárosának környékén családi házat épít.

A legnagyobb példányszámú pozsonyi napilapnak adott interjújában kifejtette: „Nem azért döntöttem így, mert az ellenzéki politikusok és híveik egész nyáron hétfőnként az ablakom alatt ordibálva nógattak erre. Már évek óta tervezem, hogy csendes helyre, saját házamba költözöm a feleségemmel és a fiammal” – közölte. Megismételte azt is, hogy nem hajlandó leváltani az adócsalási botrányba keveredett Robert Kalinák belügyminisztert, akit hatalommal való visszaéléssel is gyanúsítanak. „Az ellenzék vádaskodásainak nincs semmi alapja, az sem igaz, hogy a tárcavezető akadályozza a nyomozást” – szögezte le Robert Fico.

Június elejétől minden hétfőn ellenzéki politikusok és civil szervezetek vezetői tüntetnek a miniszterelnök lakása előtt, továbbá a megyeszékhelyeken is. Kezdetben legalább 5 ezren mutattak fel a miniszterelnöknek piros lapot. Legutóbb már csak mintegy háromszázan tüntettek. Hétről hétre azt követelik tőle, hogy menessze a belügyminisztert, ő pedig mielőbb költözzék el a lakóparkból.

Robert Kalinákról kora tavasszal kiderült, hogy üzleti kapcsolatban áll a Smer-SD holdudvarához tartozó Ladislav Basternák építkezési nagyvállalkozóval, aki a Denník N pozsonyi napilap tényfeltáró riportsorozata szerint legalább 8 millió eurónyi áfát igényelt vissza törvénytelenül az államtól. Kegyencként ennek ellenére számos zsíros állami megrendeléshez jutott. Ő építette a Bonaparte lakóparkot is, ahol Robert Fico bérel 377 négyzetméternyi luxuslakást, havi 2650 euróért (nagyjából 823 ezer forintért). Az ellenzékiek szerint a kormányfő nem hajlandó bemutatni egyetlen olyan bizonyítékot sem, amely igazolná, hogy valóban ennyit, és nem jóval kevesebbet fizet. Robert Kalinák pedig Ladislav Basternák egyik cégétől több lakást vásárolt, meglepően alacsony áron.

A két legerősebb ellenzéki párt, az Egyszerű Emberek és Függetlenek (OlaNO), valamint a Szabadság és Szolidaritás (SaS) szakértői Kali speciál címmel külön kiadványban foglalták össze a szlovák belügyminiszter és az őt védő Robert Fico korrupciógyanús ügyeit. Az oknyomozó összeállítást azonban a Szlovák Posta állami vállalat nem volt hajlandó terjeszteni. Arra hivatkoztak, hogy tulajdonképpen röplapról van szó, amely a két politikus személyiségei jogait sérti, mert beleegyezésük nélkül közlik a fényképeiket. Grendel Gábor lapunkat arról tájékoztatta, hogy magáncég 14 ezer euróért hajlandó 1,5 millió háztartásba eljuttatni a kiadványt, amelyet önkéntesek is terjesztenek majd. „Remélem, a Fico-rezsim nem süllyed le odáig, hogy rendőrei révén feltartóztatják a kamionokat és elkobozzák a leleplező dokumentumot” – nyilatkozta az OlaNO parlamenti képviselője. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.