Robert Fico adócsaló házában lakik?

Péntekig adtak határidőt a két szlovák ellenzéki párt vezetői Robert Kalinák belügyminiszternek, hogy hivatali hatalommal való visszaélés alapos gyanúja miatt önként távozzék a tárca éléről. De a szlovák kormányfő is belekeveredett a botrányba, bérelt luxuslakása miatt.

Ha nem teszi meg, akkor a jövő héten a leváltását indítványozzák majd a pozsonyi parlamentben. Richard Sulík, a Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Függetlenek (OlaNO) elnöke egyúttal felszólította a kormánykoalícióhoz tartozó Most-Híd, valamint a Háló (Siet) képviselőit, hogy segítsék az igazság kiderítését, hamis szolidaritásukkal ne védjék a belügyminisztert.

Négy évvel ezelőtt az egyik pozsonyi nagyvállalkozó luxuslakásokat épített, amelyek közül hetet egyik ismerőse, Ladislav Basternák vásárolt meg, állítólag összesen 12 millió euróért. Visszaigényelte és meg is kapta az államtól a 2 millió eurót kitevő általános forgalmi adót. A Denník N napilap oknyomozó riporterei az utóbbi tényről találtak dokumentumot, az előbbinek, vagyis a 12 millió átutalásának azonban semmilyen nyoma sincs.

Basternák azt állította, hogy készpénzben fizetett, amit senki sem hitt el, hiszen egyetlen pénzintézetben sem tartott ekkora összeget. Sokkal valószínűbb változat az, hogy a lakások árát hivatalosan alaposan felsrófolták, viszont Basternák ennél jóval kevesebbért szerezte meg azokat, a visszaigényelt áfán pedig ketten osztoztak. Tavaly a feljelentés után a rendőrség, majd pedig az illetékes adóhivatal is nyomozni kezdett, de az ellenzékiek értesülései szerint Robert Kalinák utasítására rövid időn belül bizonyítékok hiányában abbahagyták a kutakodást.

A tárcavezető állítja, hogy semmiféle utasítást nem adott ki. Az újságírók viszont kiderítették, hogy Ladislav Basternák jó ismerőse a belügyi tárca vezetőjének, egy ideig a szomszédja és üzlettársa is volt.

Az ellenzéki pártvezetők bejelentették: az adócsalásról, valamint a legerősebb kormánypárt, az elmúlt négy esztendőben egyedül kormányzó Smer-SD vezetőinek és holdudvarának mutyijairól újabb dokumentumokat mutatnak majd be a képviselőház legközelebbi ülésén.

A botrányról a parlament illetékes bizottsága is foglalkozott, de a négypárti koalíció tagjai – a Híd és a Háló képviselői is – megakadályozták, hogy az ülés nyilvános legyen.

Robert Fico rossz helyen lakik?
Reuters

Belekeveredett a botrányba Robert Fico kormányfő is, aki a közeli Bonaparte lakóparkban bérel 377 négyzetméteres luxuslakást, amelyért saját bevallása alapján havi 2650 eurót fizet, ezenkívül a rezsit is téríti. Ezt a lakóparkot éppen Ladislav Basternák cége építette.

A kormányfő fizetése nettó 3700 euró, más jövedelme az adóbevallása szerint nincs, ezért a cikk szerzői úgy vélik, hogy ilyen jövedelemből aligha tud ekkora összeget lakásbérletre költeni. Robert Fico azzal védekezett, hogy az ügyvédként tevékenykedő felesége sokkal többet keres, mint ő, ezért a megélhetésük nem jelent gondot.

Az ellenzékiek a kormányfőt is felszólították, hogy péntekig hozza nyilvánosságra a bérleti szerződést, bizonyítsa be, hogy valóban ekkora összeget fizet. Egyébként pedig költözzön el máshova. Igor Matovic közölte: ha az utóbbi felszólításnak nem tesz eleget, akkor júliustól – amikor Szlovákia fél évig az Európai Tanács soros elnöki tisztét tölti majd be – minden magas rangú brüsszeli és más uniós vendégnek személyesen hívja fel a figyelmét arra, hogy a miniszterelnök adócsaló házában lakik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.