Robert Fico a régi-új szlovák kormányfő

Andrej Kiska szlovák államfő kinevezte Robert Ficót új kormánya élére. A környezetvédelmi és az igazságügyi tárcát a magyar-szlovák Most-Híd kapta meg, a párt elnöke, Bugár Béla lesz új parlamentjük egyik alelnöke.
Robert Fico szerda este benyújtotta régi kormánya lemondását Andrej Kiska szlovák államfőnek, aki ezt elfogadta, majd kinevezte Ficót az új kormány élére. A korábbi kabinet lemondására és az új kormányfő kinevezésére az új összetételű, 150 fős pozsonyi törvényhozás alakuló ülése és a képviselők eskütétele után került sor.

Az új, négypárti szlovák kormányban - a kedden véglegesített koalíciós megállapodás alapján - a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokráciának (Smer-SD) a miniszterelnökön és helyettesén kívül hét minisztere lesz. A minisztériumok között van az összes kulcstárca, a kül-, a bel- és a pénzügyminisztérium is. A koalíció második legerősebb pártja a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) - akinek elnöke Andrej Danko lesz az új parlament elnöke - három minisztériumot kapott, a földművelésügyi, az oktatásügyi és a védelmi tárcákat.

A Most-Híd - amelynek elnöke, Bugár Béla lesz az új parlament egyik alelnöke - két szaktárcát kapott, a környezetvédelmi és az igazságügyi minisztériumit. Előbbit Solymos László, utóbbit Lucia Zitnanská vezeti majd, mindketten a vegyes párt alelnökei.
Az új szlovák kormánykoalíció legkisebb pártja, a Radoslav Procházka vezette Háló (Siet) egy miniszteri posztot kapott, a közlekedési tárcáét.

Az új kormány tagjainak kinevezését követően a kabinetnek harminc napja van arra, hogy beterjessze programját a frissen megalakult parlamentnek, amely annak jóváhagyásával a kormánynak is bizalmat szavaz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.