Robbantássorozat síiták ellen Bagdadban

Autóba rejtett pokolgépek robbantak fel pénteken három bagdadi síita mecsetnél. Az eddigi adatok szerint 27 ember meghalt, több tucat pedig megsebesült. A síiták az al-Kaida kedvelt célpontjai.

A merényleteket a pénteki nagyimáról távozók között követtek el. A szunniták által eretneknek tartott síiták az al-Kaida kedvelt célpontjainak számítanak szerte Irakban.

A főváros északkeleti, as-Saab negyedében, az as-Surufi-mecset parkolójában végrehajtott robbantás legkevesebb 21 ember életét követelte, és 35-öt sebesített meg - közölte két rendőr. A mecsetet Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok mozgalmának hívei látogatják.

Körülbelül ugyanabban az időben Dél-Bagdadban is pokolgépek robbantak mecsetek előtt, öt hívő halálát és 17-nek a sebesülését okozva Jiszr Dijála és Zaafaraníja negyedben - folytatták a rendőrök, hozzátéve, hogy találtak egy út menti, fel nem robbant szerkezetet is.

A kelet-bagdadi Kamalíja negyed al-Hakím mecsete közelében fel is robbant egy út mentén elhelyezett pokolgép, az imára összegyűltek közül egy meghalt, és hárman megsebesültek - mondták még el a rendőrök, név nélkül nyilatkozva, mert nem volt engedélyük az információk közlésére. A főváros nyugati, al-Elám negyedében négy sebesültje volt egy hasonló merényletnek.

Amerikai tisztviselők szerint a terrorszervezet és más szunnita csoportok érezhetően újra feszültségszításra törekednek a két felekezet között. Ez 2006-2007-ben a polgárháború szélére sodorta az országot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.