Robbantássorozat Irakban, rengeteg halottal

Bagdadban síita zarándokok, Dél-Irakban a rendőrség volt a célpont. Az erőszak ugyan az utóbbi időben csökkent az országban, az al-Kaidával is kapcsolatban álló iszlamisták azonban még mindig a vallási ellentétek kiélezésével próbálkoznak.

A hatóságok szerint összesen hat iraki tartományban robbantottak. Egyelőre nem tudni pontosan, hány halálos áldozat van összesen, a BBC hírei szerint legalább 84-en haltak meg és csaknem háromszázan megsérültek. Ilyen vérfürdőre nem került sor azóta, hogy az amerikai csapatok tavaly elhagyták a közel-keleti országot.

A síita zarándokok éppen Mohamed próféta dédunokájának, Moussa al-Kadhim imám halálának évfordulóját ünnepelték Bagdadban, mikor felrobbant a négy bomba. A merénylet legalább tizennyolc halálos áldozatot követelt.

A Dél-Irakban található Hillában szintén robbantottak, itt két autóban rejtették el a bombát, az egyiket egy öngyilkos merénylő hozta működésbe. A robbantás egy olyan étterem előtt történt, ahová főleg rendőrök járnak. Itt legalább huszonketten haltak meg, és harmincnyolcan megsérültek. Szintén autóba rejtett bomba robbant a síiták lakta Baladban, ahol négy halálos áldozatot követelt a detonáció.

Kirkukban három bomba robbant, az egyik a kurd elnök főhadiszállását célozta. Az egyik szemtanú szerint a pártközpont rossz helyen van. -Nem értem, hogy a kormány miért engedi, hogy pártok főhadiszállásait olyan helyen rendezzék be, ahol civilek is laknak. Még mindig sok a robbantás, és ártatlan emberek halnak meg.

A szerdai merényletsorozat nagyon rossz időben érte Irakot. Vasárnap már meghalt hat ember, amikor szintén síita zarándokok közelében robbantottak Bagdad egyik terén. A hónap elején pedig 26 ember halt meg és 190-en megsebesültek, amikor egy robbanószerrel megrakott autót robbantottak fel egy vallási iroda előtt. Ezért az al-Kaida iraki szárnya vállalta a felelősséget.

A szunniták, a síiták és a kurdok között megnőtt a politikai feszültség, mióta az utolsó amerikai katona is elhagyta Irakot tavaly decemberben. 2006–2007-ben a vallási ellentétek már majdnem polgárháborúba sodorták az országot, azóta az iszlamisták folyamatosan megpróbálják felkorbácsolni a vallási indulatokat.

Kirkukban a kurd elnök főhadiszállását támadták. Szerdán Irak hat tartományában is robbantottak
Residents gather at the site of a bomb attack in Kirkuk, 250 km (155 miles) north of Baghdad, June 13, 2012. Simultaneous early morning attacks in the northern Iraqi oil-rich city of Kirkuk on Wednesday killed one people and wound 14 others, police and hospital sources said. They said that all the three attacks targeted headquarters of the Kurdish Democratic Party (KDP) of the Kurdish President Massoud Barzani. REUTERS/Ako Rasheed (IRAQ - Tags: CONFLICT POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.