Diplomata áldozata is van a bejrúti merényletnek

Huszonhárom ember halt meg, amikor két bomba robbant az iráni nagykövetségnél.

Huszonhárom ember meghalt, több mint százötvenen pedig megsérültek, amikor két bomba robbant Irán bejrúti nagykövetségénél, romokban hagyva a libanoni főváros egyik legszigorúbban őrzött épületét. Egy diplomata is áldozatul esett, Ebrahim Ansari kulturális attasé sérült meg halálosan.

Robbantás Irán bejrúti nagykövetségénél
Soldiers, policemen and medical personnel gather at the site of explosions near the Iranian embassy in Beirut November 19, 2013. Two explosions apparently targeting the Iranian embassy hit the capital Beirut on Tuesday, security sources said, damaging at least six buildings in the embassy compound. REUTERS/Hasan Shaaban (LEBANON - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY TPX IMAGES OF THE DAY)

A merénylettel Ghazanfar Roknabadi iráni nagykövet először Izraelt vádolta meg, később azonban jelentkezett az al-Kaidával is kapcsolatban álló dzsihadista Abdullah Azzam Brigád, amely magára vállalta a felelősséget az akcióért. Szemtanúkra hivatkozva az AP és a Hezbollah tévécsatornája, az al-Manar közölte, hogy először egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, majd pedig még valaki, aki egy autóba, egy Renault-ba rejtett pokolgépen ült. A két detonáció hatalmas pusztítást végzett a többszintes épületben; a kapu teljesen romba dőlt.

Irán az egyik fő támogatója a libanoni síita Hezbollahnak, amely egységeket küldött Szíriába segíteni Bassár el-Aszad elnök erőit a többnyire szunnita felkelők elleni harcban. Teheráni részről rendkívül éles hangon ítélték el a nagykövetség elleni merényletet, Marzieh Afkham külügyi szóvivő Izraelre mutatva például arról beszélt, hogy „cionisták és zsoldosaik embertelen bűnéről” van szó. Megfigyelők szerint Iránt nehéz helyzetbe kényszerítette a merénylet: a kemény hang még sokba kerülhet a holnap Genfben kezdődő atomtárgyalásokon – amelyeken állítólag közel van egy Izraelnek kevéssé tetsző megállapodás –, viszont azt sem teheti meg, hogy hallgat, mert akkor gyengének tűnik.

A szír konfliktus hatására az utóbbi időben Libanonban is kiéleződtek a vallási ellentétek a síiták és a szunniták között. Az iráni nagykövetség környéke, Bejrút déli része a Hezbollah egyik fellegvára. A síita szervezet egyik tisztségviselője, Ali Ammar azt mondta, a merénylet a Hezbollahot semmitől nem fogja eltéríteni. Haszan Naszrallah sejk, a Hezbollah vezetője csütörtökön jelentette be, hogy a Hezbollah addig marad Szíriában, amíg csak szükséges. A síita szervezet egységei az Aszad-rezsim erőivel összefogva most többek között azért harcolnak, hogy elvágják a szír felkelők utolsó nagy libanoni utánpótlásvonalát. A határvárost, Karát kedden sikerült is visszafoglalni a felkelőktől.

Damaszkusz a „terrorista” jelzővel sietve elítélte a bejrúti merényletet, és azt hangoztatta, Szaúd-Arábia és Izrael áll a háttérben. (Az Aszad-ellenes felkelőket nagyrészt a szunnita Szaúd-Arábia fegyverezi és pénzeli.)

Irán bejrúti nagykövetsége környékén robbantottak már máskor is, augusztus 15-én 27 áldozatot követelt egy merényletben. Azóta Libanonban viszonylagos csend volt, amelyet a most az iráni nagykövetség elleni merénylet tört meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.