Robbantás a japán háborús emlékhelynél

Az erősen vitatott tokiói Jaszukuni-emlékhelyen történt robbantás hétfő reggel helyi idő szerint 10 órakor. A robbanóanyag a mosdóban volt, a detonációban nem sérült meg senki, csak az épületben keletkezett nem túl komoly kár.
A támadás a rendőrség szerint politikailag motivált lehetett, mivel az emlékhely erősen megosztja mind az ország közvéleményét, mind pedig szinte egész Kelet-Ázsiát. A Jaszukuni-emlékhely kritikusai úgy vélik, hogy az voltaképpen a második világháború előtti és alatti japán militarizmus és imperializmus emlékműve, amely emléket állít háborús bűnösöknek is – írja a Wall Street Journal.

A japán kormány az utóbbi időben egyébként is számos tanújelét adta annak, hogy a közelmúltbeli japán történelem nacionalista szempontú átértékelésére készül, és gesztusai fel is háborították mind Kínát, mind Dél-Koreát. Ezeknek az országoknak a népei különösen sokat szenvedtek a japán erőszaktól a második világháború során.

A japán alkotmánynak a hadsereggel kapcsolatos, a második világháború vége óta érvényben lévő, igen erőteljes korlátozásait a közelmúltban részben feloldották-enyhítették, annak ellenére, hogy a japán közvélemény jelentős része nem támogatja ezeket a döntéseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.