Robbant a tévé, megszökött a miniszterelnök

Riád Hidzsáb szír kormányfőt az Aszad-rezsim végsőkig lojális híveként ismerték. Az állami televízióban merénylet volt, de a műsor egy percig se szakadt meg.

Bombatámadás érte hétfőn Damaszkuszban a szír állami televízió épületét. A detonációnak – amely az épület harmadik emeletét omlasztotta be – eddig három sérültjéről tudni; a rezsimpárti kereskedelmi televízió, az al-Ikbaríja felvételeinek tanúsága szerint a bomba nagy pusztítást végzett, de a három közszolgálati csatorna közül egyiknek a műsorát sem szakították meg miatta. Júniusban ellenzéki gerillák támadtak a televízió épületére, hét újságírót és biztonsági őrt ölve meg. Omran al-Zoabi hírközlési miniszter szerint a hétfői egy „kétségbeesett, gyáva” támadás volt.

A detonáció után alig néhány órával éppen az állami televízió tett bejelentést arról, hogy felmentették tisztségéből Riád Hidzsáb miniszterelnököt. Hidzsábot alig két hónapja nevezték ki Szíria új kormányfőjévé. Menesztésének okáról részleteket senki nem árult el; tudni annyit lehet, hogy a  felkelés egyik gyújtópontja, Deir ez-Zor vidékéről származó Hidzsábot eddig a damaszkuszi rezsim feltétlen híveként ismerték. Szóvivője későbbi bejelentése szerint Hidzsáb „csatlakozott a forradalomhoz”, és családjával együtt külföldön biztonságban van. A szunnita muzulmán miniszterelnök az első kormánytag, aki elhagyja az alavita Bassár el-Aszad államfő rezsimjét.

Eközben Szíria második legnagyobb városa és kereskedelmi központja, Aleppo körül folyamatosan gyűlnek a kormányerők. A végső ostrom előjeleként a tankok hétfőn újra megpróbáltak behatolni a két ellenzéki kézen lévő negyedbe, Szalah al-Dinbe és Szaif al-Davlába. A két negyed bevétele az egész város feletti irányítás megszerezését jelentené, de a felkelők – az ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) egységei – keményen tartják magukat a szűk sikátorokban. A klasszikus városi gerillaharc képeit idéző összetűzéseknek hétfőn eddig kilenc halálos áldozatuk volt – köztük a felkelők egyik parancsnoka is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.