Robbanni már nem fog, de még füstöl egy hajó a német partoknál

Szerdán már második napja küzdöttek német tengeri mentők egy teherszállító hajó katasztrófájának megelőzéséért az északi-tengeri Helgoland szigetnél. A robbanásveszélyt már sikerült elhárítani, de a műtrágyát szállító hajóról továbbra is füstfelhő száll a magasba.
A Purple Beach nevű tengerjárót két vontatóhajóról próbálják hűteni vízágyúk bevetésével. Az egyelőre nem ismert, hogy a raktárfedélzetből felcsapó gáz- és füstfelhő tűz következménye, vagy a rakományban - ötezer tonna műtrágyában - megindult valamilyen kémiai reakció eredménye.

A tervek szerint a mentés következő szakaszában a szellőzőnyílásokon keresztül vizet pumpálnak majd a 190 méter hosszú teherszállító raktárának füstölgő részébe. A hajót azonban egyelőre csupán 50 méterre lehet megközelíteni, és nem tudni, hogy mikorra csökkenhet a hőmérséklet a fedélzetre lépéshez alkalmas szintre.

A raktár felnyitása rendkívül veszélyes lenne, mert a beáramló oxigén "kiszámíthatatlan reakciókat indíthat el" - nyilatkozott az NDR regionális közszolgálati televíziónak Michael Friedrich, a német tengeri mentőszolgálat (Havariekommando) szóvivője, rámutatva, hogy a műtrágya egyik fő alapanyaga a robbanószerek gyártásához is használt ammónium-nitrát.

A Marshall-szigeteki zászló alatt hajózó Purple Beach hétfő este adott le vészjelzést, miután a legénység észlelte a füstkitörést. A raktárfedélzetet lezárták és beindították a tűzoltó rendszert. Az ismeretlen okból szerencsétlenül járt teherszállító segítségére indult hajóknak sikerült kimenteni a 22 fős legénységet.

A szerencsétlenség a német partoktól alig 50 kilométerre történt, és a füstfelhő időközben lakott területre ért. Az érintett partszakaszon felállított légvizsgáló berendezések mérései alapján a teherszállítóról áramló füst nem veszélyes az egészségre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.