Robbanások a foghíjas Szíria-konferencia alatt

Több robbanás történt Bagdadban, amely hosszú évek óta először adhat helyet nemzetközi rendezvénynek. Igaz, az Arab Liga 22 tagjából csupán hét képviseltette magát az Iraki fővárosban.

Az Arab Liga huszonkét tagjából csupán hét jelent meg Bagdadban a Szíria sorsáról szóló csütörtöki konferencián. A megjelentek célja kidolgozni a szervezet további lépéseit az Arab Liga támogatásával, az ENSZ felkérésére különmegbízottként közbenjáró Kofi Annan nevével fémjelzett rendezési tervvel kapcsolatban, amely véget vetne az egy éve húzódó szíriai zavargásoknak. (Eközben tovább folytak a harcok Szíriában Bassár el-Aszad elnök és az ellene felkelő csoportok között. Csak tegnap 13 ember halt meg az ENSZ szerint eddig kilencezer civil életét követelő polgárháborúban.)

A bagdadi konferencia csupán néhány óráig tart – közölte a BBC –, ám Irak számára ez is fontos lépés, amellyel igazolhatja: a biztonsági helyzet lassan konszolidálódik az országban.  Ezt cáfolják azok a hírek, amelyek szerint két kisebb bomba robbant az iráni nagykövetség körül. A Reuters szerint egy rakéta vagy aknavető lövedéke pedig a szigorúan ellenőrzött diplomáciai negyed, a zöld zóna közelében is robbant.

Különösebb várakozások nem övezik a foghíjas rendezvényt, amelynek legnagyobb eredménye, hogy megjelent rajta a kuvaiti emír, Szabah al-Ahmed al-Dzsaber al-Szabah is. A szomszédos olajállam vezetője 22 éve nem járt Irakban, azóta, hogy Szaddam Husszein megpróbálta elfoglalni Kuvaitot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.