Irán Washingtont vádolja a záhedáni meccset elleni merénylettel

Ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak pénteken az iráni elnök választási irodájára Záhedánban, ahol előző nap 25 halálos áldozatot követelő merénylet volt egy síita mecset ellen.

A hivatalos iráni hírügynökség jelentése szerint motorkerékpáron érkező támadók helyi idő szerint alkonyatkor támadták meg a választási irodát, és megsebesítettek három embert, köztük egy gyereket is.

A legfrissebb adatok szerint csütörtökön 25-en vesztették életüket, és 125-en sebesültek meg a mecset ellen elkövetett robbantásos merényletben, amelyet a csütörtök esti ima idején követtek el Szisztán-Beludzsisztán tartomány székhelyén. Röviddel a merénylet után a biztonsági erők egy második pokolgépet találtak és hatástalanítottak a templom közelében.

Az Egyesült Államok áll a záhedáni síita mecsetben elkövetett pokolgépes merénylet mögött - jelentette pénteken a FARS félhivatalos iráni hírügynökség egy vezető beosztású tartományi tisztségviselőre hivatkozva. "Megerősítést nyert, hogy a záhedáni terrortámadás mögött álló embereket Amerika bérelte fel" - mondta Dzsalál Szajja, a tartományi kormányzói hivatal egyik magas rangú tisztségviselője az iráni hírügynökségnek. Az illetékes hozzátette, hogy három gyanúsítottat vettek őrizetbe a merénylet miatt.

A Teherántól mintegy 1600 kilométerre lévő Zahedán Szisztán-Beludzsisztán tartomány székhelye. Lakosai között jelentős beludzs kisebbség van, amely Irán többségétől eltérően az iszlám szunnita ágát követi. A tartomány az ország Pakisztánnal határos részén van, ahol gyakoriak a fegyveres összecsapások az iráni rendőrség és kábítószercsempészek vagy szélsőségesek között. A városban 2007-ben egy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kapcsolódó csoport egy merényletben megölte az iráni forradalmi gárda 11 tagját.

Az elnökválasztás június 12-én lesz. Indul rajta a jelenlegi elnök, Mahmúd Ahmadinezsád is.

 

 

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.