Robbanás Ürümcsi vasútállomásán

Robbanás történt szerdán Ürümcsi, Kína észak-nyugati Hszincsiang–Ujgur Autonóm Terület székhelye egyik vasútállomásán szerdán. A helyi sajtó első hírei szerint többen megsebesültek, néhányukat kórházba kellett szállítani.

Sem a Xinhua, sem a Zsenmin Zsipao internetes oldala nem közölte az első gyors hírében, hogy mi okozta a robbanást a három milliós város déli pályaudvarán. A rendőrség evakuálta az embereket a színhelyről, s kordont vont az állomás valamennyi bejáratánál. Fegyveres renődőrök szállták meg az állomás előtti teret – közölte az állami hírügynökség.

Xi Jinping elnök-pártfőtitkár éppen múlt vasárnap óta tett látogatókörutat Hszincsiangban. Ám feltételezhetően még a robbanás előtt visszatért Pekingbe.

A hatalmas területű, néhol sivatagos Hszincsiang stratégiai határkörzet Közép-Ázsiával. Lakosai hagyományosan a muzulmán ujgurok, ám az utóbbi félévszázadban arányuk ötven százalék alá csökkent, miután kínai hán nemzetiségűek telepedtek be, részben olaj-és földgázkitermelésre. Peking évek óta az ujgur szeparatistáknak illetve iszlamista szálsőségeseknek tulajdonítja a fokozódó erőszakot. A múlt hónapban a Kína dél-nyugati részén lévő Kunming vasútállomásán ujgur szélsőségeseknek tulajdonított akcióban 29 személyt öltek meg késekkel, tavaly októberben pedig a pekingi Tienanmen tér kapujánál rohant bele az ott tartózkodókba egy gépkocsi, amelyben ujgurok ültek.A mindmáig a legsúlyosabb etnikai konfliktusra az ujgurok és a hán kínaiak között 2009-ben került sor, a zavargások körülbelül kétszáz halálos áldozatot követeltek.

Xi Jinping éppen múlt pénteken a Kínai Kommunista Párt KB Politikai Bizottsága nemzetbiztonsági és a társadalmi stabilitásnak szentelt tanácskozásán hangsúlyozta a határozott fellépést a terrorizmus és a szeparatizmus ellen. Mostani Hszincsiangban tett látogatásakor – mint a Xinhua jelentette – azt fejtegette, hogy “az elsőként lecsapni” stratégiát kell alkalmazni a terrorizmussal szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.