Nem kívánatos ünneplő Sólyom László Romániában?

Romániában sem kívánatos ünneplő március 15-én Sólyom László – derül ki abból a levélből, amelyben az RMDSZ szerint az „illetékes román hatóságok” eltanácsolták ez évi székelyföldi látogatásától a magyar államfőt.

Bár a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nyilatkozatban tiltakozott az elnöki látogatással kapcsolatos román figyelmeztetés ellen – „meggondolatlan, rossz döntésként” aposztrofálva azt –, a Markó Béla elnök és Kelemen Hunor ügyvezető elnök által aláírt dokumentum homályban hagyja, ki írta az eltanácsoló levelet, amely nem került elő, valószínű származási helye a román külügyminisztérium vagy az elnöki hivatal.

Az RMDSZ és Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet a diplomáciai játékszabályokra hivatkozva elhárította érdeklődésünket. Pach Judit, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóreferense azt mondta, az elnöki látogatás szervezése folyamatban van, de arról részleteket a KEH nem árul el.

Hasonlóan a tavalyi évhez Sólyom az idén is a Székelyföldön szándékozik ünnepelni március 15-ét. Az elképzelések szerint vasárnap délután először a Nyerges-tetőn avat kopjafát az 1848-as szabadságharcosok emlékére, majd Csíkszeredán részt vesz az ünnepi megemlékezésen és egy fáklyás felvonuláson.

Traian Basescu jelezte, ha el is utazik Székelyföldre március 15-én, nem szívesen találkozna magyar kollégájával – állítja ezzel párhuzamosan Borboly Csaba, Hargita megye tanácselnöke. A Székelyföld területi autonómiáját elutasító román államfő szeretné maga mellé állítani a magyar szavazókat az ezévi elnökválasztáson.

Idén nem először fordul elő, hogy valamelyik szomszéd ország nemtetszésének ad hangot Sólyom tervezett külföldi útjával kapcsolatban. A magyar államfőt a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) hívta meg háromnapos látogatásra, ám a Borisz Tadics szerb elnök hivatalának fenntartásai miatt először lerövidítette, majd lemondta útját, miután a VMSZ jelezte, távol marad a csonkított ünnepi programtól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.