Ritka élesen szólt vissza Izraelnek az Egyesült Államok

Volt mi kivágja a biztosítékot: Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter szerint kár a papírért, amelyre a béketervet nyomtatták, John Kerry amerikai külügyminiszter pedig nemsokára remélhetőleg Nobel-békedíjat kap, mert akkor végre nyugton hagyja őket. Aztán bocsánatot kért.

A nyilvánosság előtt ritka éles pengeváltás zajlott Izrael és az Egyesült Államok között a július óta tartó izraeli-palesztin béketárgyalások kapcsán azután, hogy keddi számában a Jediót Ahronót megszellőztette, mit is gondol zárt ajtók mögött a békefolyamatról és az amerikai közvetítési kísérletekről Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter. A lap a tárcavezető háttérbeszélgetéseken elejtett megjegyzéseiből idéz. Ezek egyike szerint a palesztinok között közvetítő amerikai külügyminisztert, John Kerryt valamiféle rögeszme és „messianisztikus láz” hajtja, ő viszont reméli, hogy Kerry Nobel-békedíjat kap, és végre nyugton hagyja őket. De kapott egy kemény oldalvágást az egész béketerv is, amelyről az izraeli védelmi miniszter egyszer állítólag azt mondta, hogy kár volt a papírért, amelyre írták. „Valódi tárgyalás nincs a palesztinokkal. Az amerikaiak tárgyalnak velük és párhuzamosan velünk is, de eddig csak mi voltunk azok, akik adtak is valamit – szabadon engedtük a gyilkosokat –, a palesztinok pedig semmit” – utalt a védelmi miniszter arra a 104 palesztin fogolyra, akit Izrael a békehajlandóság jeleként tavaly engedett el.

Hogy Jaalon mikor és hol ejtette el ezeket a megjegyzéseket, a Jediót Ahronót nem árulta el, azt viszont igen, hogy a tárcavezető izraeli és amerikai politikai körökben is lesújtó hangon, maró gúnnyal beszél a hosszú szünet után júliusban újraindított béketárgyalásokról. Az Egyesült Államokban sikerült keményen kivágnia a biztosítékot. Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő a Háárec előtt sértőnek nevezte Jaalon kiszólásait, főleg annak a fényében, hogy az Egyesült Államok mindent megad Izrael biztonságáért. „A külügyminiszter és küldöttsége – benne John Allen tábornokkal – éjt nappallá téve dolgozik Izrael biztonságáért és azért, hogy megszülessen a béke. Megkérdőjelezni az indítékait nem olyasvalami, amire egy közeli szövetséges védelmi miniszterétől számítanánk” – idézett Psaki érezhetően ingerült nyilatkozatából az izraeli lap. A két ország kiemelt szövetségesi viszonyában kevés példa van a mostani amerikaihoz hasonlóan éles hangú bírálatra a nyilvánosság előtt. Psakival párhuzamosan Jay Carney fehér házi szóvivő azt mondta, az amerikai elnöki hivatal megdöbbentőnek és a helyzet komolyságához méltatlannak tartja az izraeli védelmi miniszter megnyilvánulásait.

A Jaalon megjegyzéseiről szóló cikket a Jediót Ahronót címlapon tálalta, az amerikai felhördülés után pedig sorra kezdték bírálni a védelmi minisztert az izraeli politikusok is. Benjamin Netanjahu kormányfő sietve jelezte, ha vannak is nézetkülönbségek, Izrael együttműködik Kerryvel a béke és a régió biztonsága érdekében. Megszólalt Avigdor Lieberman külügyminiszter, a szélsőjobboldali Izrael az Otthonunk vezetője is, értéktelennek nyilvánítva Jaalon kiszólásait, Cipi Livni igazságügyi miniszter, a palesztinokkal tárgyaló izraeli küldöttség vezetője pedig figyelmeztetett, hogy Izrael számára az Egyesült Államokkal fenntartott viszony a legjelentősebb stratégiai eszköze, a tárgyalásokat ellenezni pedig lehet „felelősségteljesen” is, vagyis anélkül, hogy valaki tönkretenné ezt a viszonyt.

Jaalon egy pillanatig sem tagadta, hogy a Jediót Ahronótban megjelent kiszólásokat ő engedte el. Először csak  tűzoltóakcióval próbálkozott, mondván, a nézetkülönbségek nem vethetnek árnyékot a közös amerikai-izraeli érdekekre, aztán amikor kiderült, hogy védhetetlen a dolog, a tárcája közleményben bocsánatot is kért Kerrytől.

Jaalon 2005-ben még vezérkari főnökként. Nem volt más, bocsánatot kért
Israeli army chief of staff Moshe Yaalon is pictured after a visit to the Kissufim crossing in Gaza strip February 16, 2005. [Yaalon will be forced to step down before a withdrawal from Gaza later this year in a decision that sent shock waves through the country's military and political echelons on Wednesday.]

A Barack Obama vezette washingtoni demokrata adminisztráció nem mindig jön ki jól a Netanjahu kormányával. Főleg az iráni atomprogram miatt, de nem díjazta a Fehér Ház azt sem, hogy az izraeli miniszterelnök tavalyelőtt nem az újraválasztásra készülő Obama, hanem a republikánus jelölt, Mitt Romney mellé állt az amerikai elnökválasztási kampányban.

Ami Jaalont illeti, ő volt a katonai hírszerzés főnöke és az izraeli középső parancsnokság vezetője is, mielőtt 2002-ben vezérkari főnöknek választották volna. Ezt a tisztséget 2005-ig tölthette be, három év után azonban Ariel Saron néhai miniszterelnök felmentette, közvetlenül a gázai kivonulás elrendelése előtt. Vezérkari főnökként adott első interjújában a palesztinokat rákos fenyegetésnek nevezte, amelyet kemoterápiával kell gyógyítani. A politikába 2008-ban szállt be Benjamin Netanjahu miniszterelnök pártjában, a jelenleg is kormányzó Likudban. Először stratégiai ügyekért felelős miniszter volt. A védelmi tárcát tavaly márciusban vette át.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.