Rifkind a brit külügyminiszterhez fordult a Rhodes-ügyben

A brit külügyminiszterhez fordulnak a magyar származású, brit állampolgárságú Eva Rhodes ügyében. A gyanú szerint magyar hatóságok nem nyújtanak kellő segítséget a hozzátartozóknak.

A győri rendőrség áprilisban jelentette be hivatalosan, hogy a 65 évesen, tavaly eltűnt Eva Rhodest megölték. A bűncselekmény  elkövetésével egy 30 éves ózdi férfit gyanúsítanak. Az illető egy  ideig az egykori állatmenhely alkalmazottja volt, és beismerő  vallomása szerint pénzügyi elszámolási vitába keveredett a  létesítmény vezetőjével.

A fiatalkorában modellként is ismert Eva Rhodes még tavaly tűnt  el. Testvére, Judith Majlath kezdettől bűncselekményre gyanakodott,  és többször bírálta a magyar rendőrséget, amiért az államigazgatási  eljárásban kereste az asszonyt.

Sir Malcolm, az ellenzéki brit Konzervatív Párt veterán  politikusa - az előző tory kormány védelmi, majd külügyminisztere -  Judith Majlath nevében küldött hivatalos levelet David Miliband  jelenlegi külügyminiszternek az ügyben.

Rifkind szerint a londoni állandó lakhellyel is rendelkező, az ő  választókörzetébe tartozó Judith Majlath "rendszeres kapcsolatban  áll" hivatalával Eva Rhodes eltűnése, és halálának magyarországi  megerősítése óta.

Sir Malcolm levele szerint - amelyet a képviselő parlamenti  hivatala juttatott el szerdán az MTI londoni irodájához -  "felmerültek olyan aggályok", hogy a magyar hatóságok Eva Rhodes  halálának megerősítése nyomán "nem adtak megfelelő szintű  információt és támogatást".

A politikus közölte Milibanddel: tudomása szerint a  hozzátartozók még mindig nem jutottak hozzá egyetlen olyan postai  küldeményhez sem, amelyet az eltűnése óta eltelt hónapokban küldtek  az áldozatnak, emellett "továbbra is vannak bizonytalanságok" Eva  Rhodes földi maradványainak kiszolgáltatásával kapcsolatban.

Sir Malcolm a brit külügyminiszternek írt levelében  "biztosítékokat" kér "minden lehetséges erőfeszítés" megtételére  annak érdekében, hogy Eva Rhodes családja értesüljön a magyarországi  fejleményekről, és hogy a magyar hatóságok minden segítséget  megadjanak a hozzátartozóknak "e nagyon nehéz időszakban".

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.