Riasztó felmérés az MKP és a Híd előtt

Nem hozott kedvező eredményt a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Híd polgári párt számára az a felmérés, amelynek eredményét csütörtökön hozták nyilvánosságra Pozsonyban, két nappal a szlovákiai parlamenti választások előtt.

A Közvélemény-kutató Intézet (AVVM) által május végén és június elején készített felmérésből kiderült, hogy az MKP-ra a megkérdezettek 4,7 százaléka szavazna, míg a Hídra kerek öt százalék. Ha valóban ilyen eredmény születne, akkor az MKP nem kerülne be a parlamentbe, míg a Híd éppen hogy csak teljesítené az ötszázalékos küszöböt.

Tény azonban, hogy a magyar pártok esetében a szlovákiai felmérések gyakorlatilag mindig torzítanak, mert választóik döntő mértékben az ország déli régióiban élnek, így egy átfogó kutatással nehéz pontosan meghatározni támogatottságukat, amely alapvetően regionális. Az AVVM szerint szintén a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nyerné a választást 31,6 százalékos támogatottsággal, míg a második helyen az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) végezne 15 százalékkal. A harmadik hely a Kereszténydemokrata Mozgalomé (KDH) 10,4 százalékos támogatottsággal.

Rajtuk kívül bejutna még a 150 tagú képviselőházba a Szabadság és Szolidaritás (SaS) 9,3 százalékkal, a néhány hónapja alakult Szövetség Európa Nemzeteiért (AZEN) 6,2 százalékkal, valamint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,6 százalékkal. A Vladimír Meciar vezette Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) 4,2 százalékos támogatottsággal az MKP-hoz hasonlóan ugyancsak nem kerülne be a parlamentbe.

Érdemes megjegyezni, hogy a gyakorlatilag ismeretlen AZEN bejutását a törvényhozásba eddig csak az AVVM mérte, amely a kisebb közvélemény-kutató intézetek közé tartozik. Szintén csütörtökön hozták nyilvánosságra a Focus közvélemény-kutató intézet felmérésének eredményét, amely szerint az MKP és a Híd is bejutna a parlamentbe. A Focus szerint a következő eredmény születne: Smer 29,5 százalék, SaS 12,4 százalék, SDKU 12,1 százalék, KDH 9,2 százalék, SNS 7,7 százalék, Híd 6,5 százalék, MKP 5,2 százalék és HZDS 5 százalék. A parlamenti mandátumok megoszlása: Smer 51, SaS 21, SDKU 21, KDH 16, SNS 13, Híd 11, MKP 9, HZDS 8 képviselői hely. Az AVVM felméréséhez képest bejutna a parlamentbe a HZDS, de az AZEN nem tudja majd átlépni a parlamenti küszöböt. Szlovákiában szombaton tartanak parlamenti választást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.