Riasztási rendszert épít ki az USA Csehországban

A cseh kormány arról tárgyal az Egyesült Államokkal, hogy Washington a módosított rakétavédelmi rendszer részeként korai riasztási központot hozna létre cseh földön - írta a Hospodárske Noviny című napilap pénteki kiadásában Petr Necas cseh miniszterelnökre hivatkozva.

Necas elmondta, hogy a központban kis létszámú személyzet dolgozna, tagjai lehetnének amerikai és cseh állampolgárok, vagy szakemberek a NATO-tól. A létesítményben számítógépek és más eszközök segítségével gyűjtenék az ellenséges rakétákra vonatkozó információkat és meghatározhatnák a konkrét ellenséges szándékokat. Egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan hol építenék fel a központot, és hogy mikortól lenne működőképes. A kormányfő szerint a beruházás kísérleti fázisát az amerikaiak finanszíroznák, a további finanszírozás tárgyalások témája.

– Ez csak az első, szimbolikus lépés" - mondta Alexandr Vondra cseh védelmi miniszter, aki korábban a Bush-kormány csehországi radarállomásának az ötletét is támogatta. Az a 2,2 millió dollár, amelyet az amerikai kongresszus még az idén jóváhagyhat, az Obama-kormány egyértelmű elkötelezettségét mutatja. Eddig csak általánosságban volt szó Prága szerepvállalásáról az új európai rakétavédelmi rendszerben, amelyhez Barack Obama amerikai elnök a múlt évben nyerte meg a csehek támogatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.