Riadókészültségben az izraeli hadsereg

Riadókészültséget rendeltek el az izraeli hadseregnél pénteken a hebroni zavargások miatt, miután a hadsereg háromszoros túlerőben sem tudott megfékezni pár száz háborgó telepest.

Az intézkedésre az után került sor, hogy csütörtökön egy zsidó telepesek által elfoglalt, vitatott tulajdonú ház kiürítése  után telepes fiatalok kezdtek garázdálkodni a ciszjordániai  városban, palesztinokat támadtak meg, házakat gyújtottak fel. A hatóságok korlátozták a muzulmán hívők bejutását a jeruzsálemi al-Aksza mecsethez is, mert attól tartanak, hogy a hagyományos pénteki imádság erőszakos cselekményekbe torkollik.

Az izraeli hadsereg csütörtökön körülbelül 200 zsidó telepest lakoltatott ki egy hebroni épületből. A telepesek és a kormány közötti összetűzések egyre keményebbek, jegyezte meg egy tudósításban a New York Times. A kilakoltatást háromszoros túlerővel intézte a katonaság és a rendőrség. Fél óra alatt végeztek, és csak két tucat könnyebb sebesülés lett a dolog vége. Néhány fiatalabb telepes viszont nem hagyta annyiban a dolgot, és törni-zúzni kezdett a városban. Palesztin földeken és utcákon randalíroztak, olajfákat gyújtottak fel és házakat dúltak szét.

A hadsereg lezárta dél-Ciszjordániát (amelyet Izraelben Júdeának neveznek), és csak az ott élőket engedte be. Azonnal hatalmas torlódások alakultak ki. A kiürített ház a Pátriárkák Barlangja felé vezető úton áll. A barlangnál nyugszik állítólag Ábrahám, Izsák, Jákob és feleségeik; a muzulmánok és a zsidók évszázadok óta küzdenek a területért.

Estefelé a hadsereg még mindig nem tudta megfékezni a telepeseket. Több száz rohamrendőr állt szemben a tömegesen tüntető, köveket dobáló telepesekkel. Néhányan sárga csillagot varrtak a ruhájukra és náciknak nevezták a katonákat.

Politikai felhang

Az izraeli kormánynak komoly gondot jelet a konfliktus, mert éppen mostanában kezdték kommuikálni, hogy együtt tudnának élni egy lassan létrejövő palesztin állammal. Az izraeli külügyminiszter múlt héten jelentette be, többé nem tartják fontosnak új zsidó telepek létesítését.

Közben azonban a gyakran ultraortodox módon vallásos telepesek, akiknek Hebron a második legszentebb városuk Jeruzsálem után, nem haklandók eltűrni egy független palesztin állam létrejöttét, és egyértelművé tették, ezért harcolni is hajlandóak.

A szóban forgó négyemeletes épületet egy palesztin üzletember adta el néhány hónapja. A vevők zsidók voltak, és mikor az üzletember ezt megtudta - állítása szerint át akarták ejteni korábban, és nem árulták el a vevők valódi kilétét -, elállt az üzlettől. Az izraeli kormány elrendelte a telepesek távozását, ők azonban nem mentek sehová. Az utóbbi hetekben a telepesek egyre agresszívebben viselkedtek a környáken, és nem votlak hajlandók kiköltözni a házból. A hadsereg beavatkozása csak idő kérdése volt - írta a New York Times.

A katonákat Ehud Barak védelmi miniszter és pártelnök küldte a városba, a telepesek azonnal meg is vádolták, csak a jövő év elején esedékes választások miatt, kampány-elgondolásból alkalmazott erőszakot.

Izraeli határőrök betelepülőket távolítanak el Hebronban
Izraeli határőrök betelepülőket távolítanak el Hebronban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.