Riadókészültség a lengyel titkosszolgálatnál

Riadókészültséget rendeltek el a lengyel katonai titkosszolgálatnál, miután nyomtalanul eltűnt a szervezet egyik rejtjelezője. Azt sem zárják ki, hogy a legtitkosabb információkhoz is hozzáférő titoknok áruló lett.

Riadókészültséget rendeltek el a lengyel katonai titkosszolgálatnál, miután nyomtalanul eltűnt a szervezet egyik rejtjelezője – adta hírül  csütörtökön a Dziennik lengyel napilap. Az újság szerint a szolgálatok és a rendőrség lassan egy hónapja nem akadnak az 52 éves Stefan Zielonka zászlós nyomára.

Sem Bogdan Klich védelmi miniszter, sem a katonai hírszerzés nem  volt hajlandó kommentálni az értesülést, a rendőrségnél is csak  annyit közöltek, hogy valóban folyik egy keresőakció. A nyomozók egyelőre semmilyen lehetséges forgatókönyvet nem  zárnak ki; sem azt, hogy a „legtitkosabb” információkat ismerő rejtjelező áruló lett, sem azt, hogy esetleg már nincs az élők sorában.

A férfit azóta nem látták, hogy április 12-én vagy 13-án  távozott a lakásáról. Sajtóértesülések szerint viszonylag nagyobb  összeg pihen a nevén lévő bankszámlán. Zielonka húsz éve dolgozik a titkosszolgálatnál. Ismeri külföldön ténykedő lengyel kollégái fedőneveit, a felderítési műveleteket és a NATO hírközlési rendszerét is.

A lengyel szakszolgálatok szempontjából a legvészjóslóbb forgatókönyv az lenne, ha, hogy egy külföldi ügynökség beszervezte, és külföldre szöktette volna Zielonkát. Ez esetben ugyanis lengyel katonák, hírszerzők és azok forrásainak élete forog veszélyben – magyarázta a titkosszolgálat egy magas beosztású illetékese.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.