Rettenetes kampány a félelemről

A péntek reggeli újság Izraelben dupla szám. Avri Ben Cvi elsőre nem az időjárást vagy a tőzsdei híreket nézi, hanem az aktuális közvélemény-kutatást. Hetente jelzik, hogyan állna össze az izraeli parlament, ha épp most lennének a választások.

Azon a február közepi napon Ben Cvi szomorúan állapította meg: Bibi marad. Avri sikeres üzletemberként baloldali szavazó. Szerinte a Bibinek hívott Benjamin Netanjahu rengeteg kárt okoz az országnak, és összeugrasztja Izraelt legfontosabb szövetségeseivel – most éppen Amerikával. Demagóg és nem akar békét, mert csak a háborúskodásban érvényesülhet politikusként. Konfliktusról konfliktusra kormányozza az országot, miközben a félelem légköre erősíti a táborát.

Benjamin és Szarah Netanjahu
Benjamin és Szarah Netanjahu
Jim Hollander / EPA

A tévében éppen a jobboldali Likud világhírűvé vált reklámja megy. A spotban fehér kisteherautó, rajta géppisztolyos, álarcos férfiak. Egyikük egy autó mellé hajtva megkérdi a sofőrt: merre van Jeruzsálem? Fordulj balra! – szól a válasz. S utána a szöveg, miszerint a baloldal odaadja Izraelt az iszlamistáknak. A félelmen kívül nincs mivel kampányolnia Netanjahunak, hiszen gazdasági-szociális ígéreteit kormánya nem teljesítette, mint ahogy a lakásválság sem oldódott meg. A terror viszont a kezére játszik.

A zsidó államban a politikai spektrum töredezett, sok kis párt juthat be a Kneszetbe, koalíció-kényszer van. A baloldal fő ereje a gyenge Munkapártból és a jobbközép Hatnuából alakult Cionista Tömb, amelynek azonban nincs se karakteres programja, se karizmatikus vezetője. A másik oldalon a Likud a vallásos és jobboldali telepes pártokra építhet. Van pár ingadozó tömörülés és politikus, akik bárhova odaállhatnak a március 17-i előrehozott választások után.

Kívülről nehéz elképzelni, hogy a szentföld kicsiny területén milyen nagyok a társadalmi távolságok. Az ultraortodox vallásosok és a vallástalan zsidók között mélyebb talán a szakadék, mint az utóbbiak és az izraeli arabok között. Külön politikai képviseletük, szavazótáboruk van a közel-keleti és ázsiai eredetű, valamint az egykori Szovjetunióból származó zsidóknak és a telepeseknek is. Akadnak pártok, amelyek nem a rétegek szempontjából kezelik az égető társadalmi problémákat, mint a szegénység, a lakáshiány, a korrupció. Igaz, az izraeli gazdaság pörög, rengeteg az építkezés, a sékel erősödik, a technológiai ipar a világ élvonalába került. Csökkent a szegények száma, az ortodoxok és az arabok között javult a foglalkoztatottság.

A szellem Sára palackjaiban

– Hagyjátok ki a családomat a kampányból! – követelte Benjamin Netanjahu, a felesége, Szarah azonban évek óta közéleti szereplő. A főügyészség most azt vizsgálja, miért tette zsebre a rezidenciáról visszaváltott 80 ezer üvegpalack betétdíját. A sajtó szerint Netanjahuék sokat isznak. Azt is kutatják, hogy a privát hétvégékre miért főzetett az asszony állami szakácsokkal. A személyzettel folytatott, feltehetően ittas rikácsolása is eljárás tárgya. (M. G.)

A kampány része, hogy Netanjahu – elfogadva John Boehner republikánus házelnök meghívását – beszédet készül mondani a washingtoni kongresszusban. Főleg az iráni atomprogramról akar szólni, meg akarja akadályozni a megállapodást Teheránnal. Barack Obama nem fogadja a Fehér Házban, mondván, nem kíván beleszólni a kampányba. Netanjahu viszonya az amerikai elnökhöz eddig is rossz volt. Ellenfelei a szemére vetik, hogy nem számol vele, hogy Obama még másfél évig hivatalban lesz. A kampányban azonban igazán az „szól”, amikor a sajtó Netanjahu és neje botrányairól ír. Persze az elkötelezett híveket ez sem rendíti meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.