Rettegnek Orbántól, mint a Sátántól

A relatív károk mellett van egy nagy politikai haszna is Bugárék számára annak, hogy nem hívták meg őket a MÁÉRT-ra: nem kell az Orbán Viktor előtti hajbókolás miatt magyarázkodniuk a szlovák közvélemény előtt - mutat rá szerkesztőségi cikkében a pozsonyi Új Szó.

Az Új Szó című szlovákiai magyar napilap pénteki kommentárja szerint segít a Bugár Béla vezette Híd polgári pártnak az, hogy nem kapott meghívást a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) múlt heti budapesti ülésére.

Orbán Viktor beszél a MÁÉRT összejövetelén. Vannak előnyei is, ha az ember nem ül az asztalánál?
Orbán Viktor miniszterelnök beszél a IX. Magyar Állandó Értekezleten (Máért), az Országházban. A hatéves szünet után összehívott tanácskozás napirendjén többek között az oktatási-nevelési támogatás és a státusztörvény módosítása szerepel. Mellette ül Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (b-j). MTI Fotó:

Kinek jó, ha Bugárékat nem hívják meg a MÁÉRT-ra? Orbánnak - a Fidesznek, a magyar kormánynak? Az Orbánék által támogatott szlovákiai magyar pártnak, a Magyar Koalíció Pártjának? A szlovákiai magyaroknak? Nem. A (talán) meglepő válasz: Bugáréknak - véli a szerző. Mózes Szabolcs szerint a MÁÉRT-nak mint az anyaországi és a határon túli magyar politikai tömörülések egyeztető fórumának két haszna, funkciója van a kisebbségi pártok és politikusok számára.

Az első a legitimáló funkció: a Máért-hoz hasonló fórumok azok, melyeken a magyar kormányzat mintegy felkeni a résztvevő pártokat, üzenve a kisebbségi magyar választóknak: szerintünk ők védik a ti érdekeiteket (ergo ők a ti képviselőitek), ők a mi partnereink - mutat rá a szerző. A másik funkció ennél sokkal gyakorlatiasabb, mondhatni kézzel foghatóbb: a határon túlra irányuló forintmilliárdok elosztásánál ezeknek a pártoknak lehet döntő szavuk, ők (is) delegálhatnak tagokat az egyes szakbizottságokba, kuratóriumokba - jegyzi meg Mózes Szabolcs.

Kifejti, hogy Bugáréknak az első funkció sok újat nem tudna adni: a parlamenti választásokon a Fidesz markánsan prezentált elutasítása ellenére is besöpörték a hazai magyar voksok kétharmadát. A pénzosztás (rész)ellenőrzése már sokkal érzékenyebb veszteség, ám kormánypozícióból a párt ezt is túl tudja élni: országos szinten sokkal nagyobb pénzek felett rendelkeznek a Híd jelöltjei, mint amennyit valaha a magyar kormány a szlovákiai magyarság számára át tud utalni. A kormánypozícióból realizált regionális beruházások - egy-egy út, híd, tornaterem vagy kultúrház felújítása - ráadásul sokkal jobban el is adható, mint a magyarországi forrásokból támogatott ügyek (egy-egy anyaországi osztálykirándulás, tornacipők a gyerekeknek stb.). 

A kényszerű távolmaradásnak a fent említett relatív károk mellett viszont van egy nagy politikai haszna is Bugárék számára: nem kell az Orbán Viktor előtti hajbókolás miatt magyarázkodniuk a szlovák közvéleménynek, amely - ismert tény - úgy retteg a jelenlegi magyar kormányfőtől, mint a Sátántól. Így az összes furcsa Fidesz-javaslat esetén elég széttárniuk karjukat s azt mondani: minket nem hívtak meg, nem tudjuk, mire jó ez, mi hidat szeretnénk alkotni, ám ők ezt nem engedik. Egy Fidesz-meghívó emellett Bugárék politikai hídmarketingjét is alaposan megtépázhatná: magyarázhatnák szlovák és Orbánnal szemben kritikus magyar választóiknak, mit kerestek egy ilyen magyarkodó fórumon, illetve miért nem szólaltak fel az értelmetlennek tűnő intézkedések, ötletek ellen - zárul az Új Szó kommentárja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.