Részletek szivárogtak ki Bin Laden temetéséről

Oszama bin Ladent a tengerben temették el egy hadihajóról. Maradványait csak „Fedex-szállítmányként” emlegették – derül ki az AP által megszerzett emailekből.

Egy tengerész sem volt jelen, amikor a tavaly májusban, a pakisztáni Abbottabadban megölt al-Kaida vezért egy rövid iszlám szertartás után a USS Carl Vinson repülőgép-hordozóról az Arab-tengerbe bocsátották– derül ki az Associated Press (AP) hírügynökség által megszerzett emailekből.

Az AP birtokában lévő dokumentumokból több részt is töröltek, az azonban kiderül belőlük, hogy valószínűleg nem is igazán dokumentálták az eseményeket. Az egyik titkos levél szerint a hadihajó fedélzetén csak páran tudtak a terrorszervezet vezetőjének temetéséről. A szertartáson elhangzott arab szöveget pedig egy anyanyelvi beszélővel fordítatták le, és a temetésen részt vevő egyik katonatiszt olvasta fel.

Az emailekben a holttestre csak „csomagként” utalnak, és az is kiderül, hogy a maradványokat „Fedex-szállítmánynak” tüntették fel. (Egy kommandós állítólag végig rajta ült a USS Carl Vinsonig tartó helikopterút alatt.) A temetésre nagy biztonsági készültség mellett, titokban kerítettek sort, nyilvánvalóan nem kockáztatva a támadást, és nem akarva, hogy Bin Ladenből bármi megmaradjon, ami később kegyelet tárgya lehet a terroristák számára.

Az Obama-adminisztráció egyébként a Bin Laden megölésére vonatkozó iratokat is nagy titokban tartja. Az AP többször is kérte az amerikai védelmi minisztériumot, hogy hozzanak nyilvánosságra pár dokumentumot és felvételt, a minisztérium azonban ezt elutasította, és közölték, hogy a hírügynökség a temetésről sem fog semmilyen képet vagy videót találni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.