Részegen, alsónadrágban rohangált Jelcin a Fehér Ház kertjében

Kis híján nemzetközi bonyodalmat okozott a washingtoni Fehér Házban Borisz Jelcin; a néhai orosz elnök 1995-ös látogatása alkalmával ittasan, egy szál alsónadrágban próbált taxit fogni a híres épület kertjében, mert pizzára vágyott - derült ki a Bill Clinton elnökségéről hamarosan megjelenő új könyvből, amelynek maga az exelnök volt a riportalanya.

A vodka iránti szenvedélyét nem palástoló Borisz Jelcin a "pizzás éjszaka" utáni estén is bonyodalmat okozott, akkor ittas behatolónak nézték, ugyanis az orosz elnök a magas rangú vendégek szálláshelyéül szolgáló Blair House pincéje körül bóklászott. A titkosszolgálat még Clinton elnököt is tájékoztatta - idézett a történetekből a brit Daily Mail.

Bill Clinton minderről és az elnöksége alatt történtekről Taylor Branch történésznek beszélt. A szeptember végén megjelenő könyv hetven - kazettára rögzített - interjún alapul, a mű The Clinton Tapes: Wrestling History with the President (A Clinton-felvételek: vívódás a történelemről az elnökkel) címet viseli. A Pulitzer-díjas írót maga a volt elnök választotta ki, hogy legyen elnöki éveinek nem hivatalos krónikása.

Az 1993 és 2001 között hivatalban lévő elnök egyedül a Lewinsky-botránnyal kapcsolatban bizonyult szűkszavúnak, arról csak annyit mondott: "megtört" a politikai és magánéleti terhek alatt.

A könyvből fény derül Al Gore alelnök és Bill Clinton 2000-ben feszültté vált kapcsolatára is. Az alelnökként az államfői posztért ringbe szálló Gore emlékezetes választásokon maradt alul George W. Bush-sal szemben. A választás után Gore és Clinton kétórás feszült beszélgetést folytatott, amelynek során a későbbi Nobel-békedíjas politikus azt mondta, hogy Clinton viselkedése a választási győzelembe került.

A 707 oldalas könyvben - amelynek tartalmára Bill Clinton rábólintott - az egykori demokrata elnök utódjáról is szót ejt, "alkalmatlannak" nevezve az őt a hivatalban követő George W. Busht.

Itt éppen a Kremlben
(FILES) Picture dated 09 May 1995 shows Russian President Boris Yeltsin (C) finishing his glass of vodka at the reception of heads of state in the Kremlin. On the right: British Prime Minister John Major (seen from back) and US President Bill Clinton.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.