Részegek vitték az amerikai atomfegyvereket

Több alkalommal is leittasodtak munka közben azok az ügynökök, akiket az amerikai kormány a nukleáris fegyvereknek és azok komponenseinek szállítására fogadott fel - jelentette kedden az energiaügyi minisztérium jelentésére hivatkozva a New York Times.

Két ügynököt tavaly a rendőrség őrizetbe is vett, amikor azok a konvojos szállítás közben egy bárban italoztak - hangzik a jelentés. Sandra D. Bruce, az energiaügyi minisztérium helyettes főellenőre szerint 2007 és 2009 között összesen 16 alkohollal kapcsolatos szabálysértés történt a Biztonságos Szállítás Hivatalának alkalmazottjai között. Az Egyesült Államok kormánya összesen 600 szövetségi ügynököt alkalmazott az atomfegyverek és azok tartozékai, valamint a különleges nukleáris anyagok szállítására.

A minisztériumi jelentés szerint két alkalommal fordult elő, hogy az ügynökök „biztonságos szállítási küldetés" közben néztek a pohár fenekére. A fegyverfuvarozók a többnapos út során helyi szállodákba jelentkeztek be, miután járműveiket „biztonságba" helyezték. 2007-ben az egyik ügynököt nyilvános lerészegedés miatt vették őrizetbe. 2009-ben két megmámorosodott társát bilincsben vezették el egy szórakozóhelyről. A jelentés azt javasolja, hogy feljebbvalóik tanúsítsanak "zéró toleranciát" az italozó ügynökökkel szemben. A nukleáris fegyverszállítás sebezhetőségére rávilágító dokumentum aggodalmat váltott ki a kormányzatban és a kongresszusban egyaránt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.