Részeg perui tábornok internetes blamázsa

Részeg tábornok okozott diplomáciai kavarodást Chile és Peru között. Edwin Donayre, a perui hadsereg vezetője egyenruhában, de pohárral a kezében mondja: "Kiadtam a jelszót. Az a chilei, aki belép Peruba, ki már nem megy, csak ládában."

Részeg tábornok okozott diplomáciai kavarodást Chile és Peru között. Edwin Donayre, a perui hadsereg vezetője egyenruhában, de pohárral a kezében szerepel egy interneten közzétett videón. "Kiadtam a jelszót. Az a chilei, aki belép Peruba, ki már nem megy, csak ládában. Ha nincs elég láda, akkor zacskókban," mondja szigorú, fenyegető tekintettel a Youtube-os videón a magas rangú tiszt.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Idén februárban, mikor a videofelvétel készült, Donayre a perui Arequipa térség katonai parancsnoka volt. Míg a szalag pörgött, az asztaltársaság hölgy tagjait kacajok közepette arra kérte, ejtsék szerelembe a chilei férfiakat és viselkedjenek "női bombaként".

Alan García perui elnök az éteren keresztül kért bocsánatot tábornoka viselkedéséért Michelle Bachelet chilei államfőtől. Bachelet szerint a perui elnök megnyugtatta, hogy a tábornok szavai nem egyenértéküek a kormány és a perui nép álláspontjával és érzéseivel. Majd bejelentette, hogy Donayre tábornokot nyugalmazzák. "Mi ennyivel megelégszünk" - mondta Bachelet.

A vicceskedő tábornok úrra az incidenst leszámítva is rájár a rúd mostanság. Ugyanis vizsgálat indult ellen 360ezer liternyi benzin nem megfelelő adminisztrálása miatt.

Peru és Chile között régóta folyik a harc egy aprócska, 35 ezer négyzetméternyi tengerparti területért. Peru a terület autonómiáját követeli, míg Chile magáénak tulajdonítja egy 1950-ben aláírt egyezményre hivatkozva. 2008 januárja óta az ügy - Peru kérésére - nemzetközi bíróság előtt van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.