Részeg bátyuska lopott sportkocsin

Megtévesztett áldozatnak mondja magát az a pap, aki részegen, egy máltai diplomata sportkocsiját vezetve két autóval ütközött Moszkvában.

Először jelent meg a tárgyaláson Tyimofej atya, aki még a nyár folyamán okozott komoly anyagi károkkal járó közúti balesetet Moszkva belvárosában. A 38 éves egyházi képviselő – a moszkvai Illés templom elöljárója – tagadja a vádakat. A baleset során két autóval ütközött az atya, aki cabrió BMW-jén átsodródott a szemközti sávba. A helyszínre érkező rendőrök a sértettek szerint Tyimofej rendkívül ittas volt, ám nem volt hajlandó vizsgálatnak alávetni magát. Nem írta alá a jegyzőkönyvet sem. Az ügyet bonyolította, hogy a Tyimofej autóján máltai diplomatarendszám állt, így a rendőrök az újonnan 100 ezer dolláros (mintegy 23 millió forintos) autó tulajdonosának kiérkezéséig bilincsben tartotta az atyát, azt feltételezve, hogy a gépkocsi lopott. Málta orosz származású nagykövethelyettese szóban ugyan igazolta az atyát, ám a bíróságon már közölte: nem adott írásos engedélyt az autó használatára, és nem tudott róla, hogy a szerzetes használatba vette.

Tyimofej szerint a diplomata barátja "számára ismeretlen okból" változtatta meg állításait és állt a rendőrség oldalára. A többi vádat is alaptalannak tartja: alkoholszagot nem ő, hanem egy segítségére siető férfi árasztott a baleset helyszínén. A jegyzőkönyvek hamisak, az orvosi vizsgálatot nem ajánlották fel neki, az elutasításról szóló papíron pedig nem az ő aláírása áll. Állítása szerint korábban sosem volt közlekedési kihágással kapcsolatos ügye, igaz, a bíróságon kiderült: az elmúlt 12 hónapban hét alkalommal kapott rendőrségi bírságot. A bíróság a tárgyalás folytatását a jövő hétre napolta el.

Az Orosz Pravoszláv Egyház (RPC) felfüggesztette Tyimofejt az eljárás befejezéséig, hangsúlyozva, hogy a történtekhez az egyháznak nincs köze. A fiatal pap esete azonban egyáltalán nem ritka: nem egy egyházi személy került már ittasan balesetbe súlyos balesetet okozva. A történtek megítélését tovább rontotta, hogy a balesetekben szereplő papok gyakran meglehetősen drága autókkal közlekednek.Augusztusban két ember halálát okozta egy szentpétervári pap, aki Mercedes terepjáróján egy útmunkálatokat végző csoportba ütközött. A 26 éves pap a helyszínről elmenekült, később letartóztatták.

A nyár folyamán egy 34 éves papnak támadt vitája az elsőbbségadásról két nyugdíjas nővel, akiket a vita során meg is ütött. "Hát, elnézést, előfordul. Ilyen vagyok." – közölte később bocsánatkérés címén Szergej Frunze, a Fontanka.ru szentpétervári híroldal szerint.

– Jó üzlet lett az egyházban dolgozni. A Gazprom után ez sem rossz hely – kommentálta az RPC képviselőinek eseteit a Kommerszant FM rádiónak Dmitrij Travin. A politológus szerint ma úgy mennek oda a fiatalok, mint ahogy állami vállalatokhoz a jó fizetés reményében a jövő hivatalnokai. Travin szerint az egyházfő esetei csak erősítik a meggyőződést, hogy az RPC jó fizetéssel kecsegtető szervezet. Kirill pátriárka kezén fedezett már fel a sajtó 30 ezer eurós órát – a képet az egyház hivatalos honlapjának egyik oldalán retusálták is, elfedve az értékes darabot, bár továbblapozva a fotó eredeti verziója is látható egy másik írás illusztrációjaként – de még nagyobb visszhangot keltett az egyházfő egymillió eurós lakása, amelynek jelenlegi lakója, Kirill rokona pert indított szomszédja ellen az ott folyó átalakítások miatt, ami állítólag 20 millió rubeles – mintegy 140 millió forintos – kárt okozott az ingatlanban. A sajtó felvetette, hogy a bíróság talán nem igazolta volna mindenben a felperest, ha az nem lett volna rokona a pátriárkának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.