Korrupt politikusok után nyomoztak, repültek az újságírók

A mexikói MVS rádió vasárnap közleményben jelentette be, hogy megszűntnek tekintik a népszerű reggeli hírműsor sztárriporterének, Carmen Aristeguinak a munkaviszonyát. Az újságírónő 2009 óta dolgozott a rádiónál. A közlés indoklása szerint a rádió vezetősége nem fogadhatta el a riporter feltételét.

A nagyvilág vezető hírei mellett értelemszerűen jelentéktelennek tűnik egy újságíró elbocsátása, ám most ez a mexikói sajtó központi témája, amellyel a vezető amerikai lapok is foglalkoztak az elmúlt napokban, mint a sajtószabadság kérdésével.

Carmen Aristegui ugyanis két oknyomozó kollégája visszavételét állította feltételként műsorvezetői munkája folytatásához. Daniel Lizárraga és Irving Huerta készítette azokat a riportokat a múlt év végén, amelyek feltárták, hogy Pena Nieto elnök felesége, Angelica Rivera (egyébként ismert televíziós színésznő) luxusházat szerzett egy olyan építőipari vállalkozástól, amely több millió dollár értékű állami megrendelést kapott.

Utóbb kiderült az is, hogy maga Pena Nieto és pénzügyminisztere is olyan cégektől vásárolt házat, amelyek szerződtek állami beruházásokra. A pozíciókból fakadó feltételezhető visszaélés nyilvánosságra kerülése érthető módon ártott az elnök népszerűségének egy olyan politikai válsághelyzetben, amelyet a Guerrero állambeli 43 agrártanítónak készülő diák szeptemberi rejtélyes eltűnése, meggyilkolása, illetve a lassú nyomozás miatti általános felháborodás okozott.

Daniel Lizáragának és Irving Huertának az MVS rádió azzal az indoklással mondott fel, hogy a vezetés tudta és hozzájárulása nélkül csatlakozott az úgynevezett MexicoLeaks digitális csoporthoz, amely a korrupciós visszaélések felderítésére szerveződött.

Most vasárnap a rádió vezetése „sajnálattal” vette tudomásul, hogy a hírműsor vezetője ultimátum formájában ragaszkodott a két elbocsátott oknyomozó újságíró visszavételéhez. Siettek közölni, hogy az ügynek nincs köze a sajtószabadság korlátozásához, hiszen éppen Carmen Aristegui riporter többéves szereplése bizonyította a rádiónál a szabad véleménynyilvánítást, épp ezért sok sikert kívántak neki további munkájához, valamelyik más szerkesztőségnél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.