Repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt az egyik brazil elnökjelölt

Légi szerencsétlenségben szerdán meghalt Eduardo Campos, a Brazíliában októberben esedékes elnökválasztások szocialista párti jelöltje – jelentette az O Globo online kiadása. A 49 éves politikuson kívül öten vesztették életüket az első értesülések szerint, amikor a Cessna magángépe a dél-amerikai ország délkeleti részén, a Sao Paulóhoz közeli Santosban lakott területre zuhant.

Az októberi választások eddigi előzetes közvélemény-kutatásai szerint a 2011 eleje óta kormányzó Dilma Rousseff esélyei jobbak voltak két fő kihívójánál, így Aécio Neves szociáldemokrata szenátor és Eduardo Campos szocialista jelölttel szemben.

Campos váratlan halála feltételezhetően rövid gyászszünetet okoz a választási kampányban. A közvélemény-kutatások legutóbb 36 százalékos támogatottságot jeleztek Rousseff esetében, míg Neves 20 százalékon állt. Eszerint ők ketten juthatnak be az elnökválasztás második fordulójába.

A Reuters a Campos halálát követő első reakciókból arra a következtetésre jutott, hogy a szocialisták Marina Silvát indíthatják az október 5-i elnökválasztásokon. Marina Silva a munkáspárti Lula de Silva kormányában egy ideig környezetvédelmi miniszter volt, majd a posztról önként lemondott, mert ellenezte a vízierőmű-építést az Amazonason. A legutóbbi, 2010-ben rendezett elnökválasztásokon a harmadik helyre szorult, ám továbbra is nagy a támogatottsága a fiatalok és a zöldek körében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.