Repül, aki összeáll a szélsőjobbal

Mármint a franciáknál. A konzervatív pártból való kizárását kezdeményezte Jean-Francois Copé, az UMP főtitkára Roland Chassain-nek, aki visszalépett a szélsőjobboldali Nemzeti Front javára a vasárnapi választási forduló előtt.

Chassain a múlt vasárnapi nemzetgyűlési választások első fordulójában a Nemzeti Front (FN) és a szocialista jelölt mögött a harmadik helyen végzett, és így jogot szerzett arra, hogy a vasárnapi második fordulóban is részt vehessen. Ennek ellenére arra szólította fel szimpatizánsait, hogy a „baloldal útjának elreteszelése céljából” voksoljanak vasárnap a Nemzeti Front jelöltjére.

Egy szavazat a Nemzeti Frontra = egy szavazat a Szocialista Pártra - hirdeti egy UMP-szimpatizáns
UMP political party member displays stickers at an UMP political party meeting in Paris, May 26, 2012. The sticker reads, "One vote for France's National Front party equals one vote for the Left." REUTERS/Regis Duvignau (FRANCE - Tags: POLITICS)

Az UMP (Népi Mozgalom Uniója) azokban a választókörzetekben, ahol a konzervatív párt már nem érdekelt, sem az állva maradt szélsőjobboldali, sem a szocialista jelölteket nem támogatja. Ezzel az UMP visszautasította a szocialista pártnak azt a hétfői kezdeményezését, hogy a két nagy demokratikus párt közös fellépéssel a második fordulóban mindenütt akadályozza meg a szélsőjobboldali mandátumszerzést. Az FN-nek három körzetben maradt reális esélye, hogy jelöltjei bekerüljenek a nemzetgyűlésbe. (577 nemzetgyűlési körzet van Franciaországban, és a szélsőjobb 61-ben maradt állva.)

Az UMP arra való hivatkozással utasította el a szocialista javaslatot, hogy Francois Hollande államfő pártja „szövetségesi viszonyban áll” a kommunistákat is magában foglaló Baloldali Fronttal, amelyet a konzervatívok szélsőségesnek tartanak. Az UMP-ben időről időre felmerül a szövetségkötés gondolata a FN-nel is, de a pártvezetés eddig még mindig elzárkózott ez elől. Egy friss közvéleménykutatás szerint viszont az UMP szavazóinak kétharmada nem tiltakozna, ha adott esetben a konzervatívok és az FN együtt lépnének fel a választásokon a szocialista győzelem megakadályozása érdekében.

A másik oldalon ugyancsak egy „dezertálás” borzolja a kedélyeket: Valérie Trierweiler, Francois Hollande élettársa bejelentette, hogy az államfő korábbi párjának, Ségolene Royalnak az ellenfelét, egy szakadár szocialistát támogat a második fordulóban – régi barátságukra hivatkozva. Az Elysée-palota közölte, hogy magánakcióról van szó, az államfő pedig ezek után is a szocialista pártjelöltet – vagyis Royalt, négy közös gyermekük anyját – támogatja az adott választókörzetben, La Rochelle nyugati kikötővárosban. A szintén szocialista párti Jean-Marc Ayrault miniszterelnök eközben a francia "Premiere Dame"-ra rápirítva az nyilatkozta, Trierweilernek "diszkrétebb szerepet" kellene játszania, és "mindenkinek meg kell tudnia találni a maga helyét". A Le Monde napilap is azt tanácsolta vezércikkében Hollande elnök élettársának: jobban teszi, ha elfelejti a Twittert – Trierweiler ugyanis a mikroblogon tartotta elengedhetetlenül szükségesnek, hogy támogatásáról biztosítsa a Royallal szemben induló Olivier Falornit. Royal 32, míg Falorni 29 százalékot szerzett az első fordulóban.

Minderre csak rátett egy lapáttal, hogy Trierweiler azt közölte: szerdán meghekkelték Twitter-profilját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.