Republikánust jelölne Obama a Pentagon élére

Izraelt támogatók, neokonzervatívok, de még egykori kollégák is támadják Barack Obama amerikai elnököt, amiért Chuck Hagel volt republikánus szenátort akarja jelölni a Pentagon élére.

Egy Fehér Ház által szervezett Hanukka-partin több befolyásos amerikai zsidó vezető panaszkodott Hagel jelöltsége miatt, és Izraellel, valamint Iránnal kapcsolatos politikai nézeteit hozták fel indokként, állítja az esemény egyik résztvevője. Hagel állítólag többször az Iránt sújtó szankciók ellen szavazott, és becsmérlően nyilatkozott a washingtoni „zsidó lobbiról.”

Egyes források szerint a hét végéig átszervezik Obama nemzetbiztonsági csapatát, de a bejelentést elnapolhatják az úgynevezett „pénzügyi szakadék” elkerüléséről szóló vita miatt. Ez még több időt adhat Hagel ellenzőinek, hogy ellene kampányoljanak, azonban sokan szkeptikusak azt illetően, hogy tudnak-e majd változtatni a döntésen.

A Reutersnak a Szenátus egyik külpolitikával foglalkozó forrása elmondta, a Fehér Ház számára káros lehet ez a kinevezés, és nem biztos, hogy jó lenne egy ilyen lépést megtenni a második elnökség első pár hónapjában.

Az utóbbi napokban világossá vált, hogy a volt nebraskai szenátor, mérsékelt republikánusként ismert politikus jelölését nem fogadja majd egyértelmű helyeslés a Szenátusban.

A The Washington Post kedden vezércikkben fejtegette, hogy Hagel nem jó választás, valamint egykori republikánus kollégái sem sok jót mondtak az egykori szenátorról. Lindsey Graham szenátor szerint például ha Hagelt jelölik, magyarázkodnia kell egy 2006-os megjegyzése miatt, mely szerint a „zsidó lobbi sok embert megfélemlít.” De válaszolnia kell arra is, hogy miért gondolta jó ötletnek a Hamásszal folytatott közvetlen tárgyalásokat, és miért tiltakozott az ellen, hogy az Európai Unió terrorista szervezetnek nyilvánította a Hezbollahot. John McCain szenátor szerint pedig meg kell vizsgálni a politikus eddigi életútját, de addig nem akar ítélkezni, amíg konkrétan nem jelölik Hagelt.

Sok republikánus gyanakszik Hagelre: annak idején nem értett egyet az iraki háborúval, ami hozzájárult Obama sikeréhez, amióta pedig elhagyta a Szenátust, élesen kritizálja pártjának gazdaságpolitikáját. Obama amúgy jól kijön vele, a 2008-as kampány során együtt utaztak a Közel-Keletre, jelenleg pedig Hagel Obama Hírszerzési Tanácsadó Bizottságának élén áll.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.