„Ez az újjászületés napja”

Republikánusok, ne féljetek!Készüljetek, nektek kell megmenteni a köztársaságot! E szavakkal hívta harcba híveit Nicolas Sarkozy pártja alapító kongresszusán. Az eddig Népi Mozgalom Unió (francia rövidítéssel UMP) néven futott konzervatív tömörülést tizenhárom év után „eltemették”, és helyébe a Sarkozy reményei szerint sokkal erőteljesebb mozgósító hatással bíró, a botrányokban igen gazdag UMP-s múltat feledtetni hivatott Republikánusok (Les Républicains) lépett.

– Ez az újjászületés napja. A bizalom köztársaságát kell megteremtenünk, amelyben a polgároknak kell a köztársasághoz, annak alapvető elveihez és értékeihez alkalmazkodniuk. Francia állampolgárnak lenni jóval több, mint franciaországi lakcímmel rendelkezni – hangoztatta a L’Express Online szerint a párizsi névváltoztató kongresszuson a 60 éves exállamfő, akiről úgy hírlik, hogy 2017-ben ismét ringbe szállna az Élysée-palotáért.

Nehéztüzérség a szocialisták ellen. Nicolas Sarkozy a Republikánusok névadó kongresszusán
Nehéztüzérség a szocialisták ellen. Nicolas Sarkozy a Republikánusok névadó kongresszusán
Philippe Wojazer / Reuters

Sarkozy hosszabb szünet után tavaly novemberben tért vissza az általa és volt mentora, a korábbi köztársasági elnök, Jacques Chirac által létrehozott UMP élére. Bár Chiracról ma már kevés szó esik, a Les Républicains elnevezésben ott van a 82 éves exállamfő által 1976-ban létrehozott gaulle-ista pártra, a Köztársasági Tömörülésre (Rassemblement pour la République, RPR) való utalás. A láthatóan ereje és önbizalma teljében lévő Sarkozy jó egyórás beszédének döntő részét a kormányzó szocialisták elleni nehéztüzérségi támadásnak szentelte.

A vele szemben a 2012-es államfőválasztáson nyertes Francois Hollande-ot ijesztően középszerűnek nevezte, és visszatérően arról beszélt, hogy a szocialisták nem védik meg a köztársaságot, hanem gúnyt űznek belőle, nevetségessé teszik. Míg szerinte a szocialisták semmit sem tanultak a 2008-as globális pénzügyi és gazdasági válságból, a konzervatívok megértették az üzenetet. Nevezetesen azt, hogy a gazdaság fellendítése mellett olyan értékekre kell hangsúlyt helyezni, mint a család, az iskolarendszer és az igazságszolgáltatás. Ez utóbbi kiemelése azért pikáns, mert Sarkozy ellen – a többi között illegális kampányfinanszírozás miatt – még tartanak az igazságügyi eljárások.

A Republikánusok elnevezés és a „köztársaság védelmezőiként” való fellépés válasz a szélsőjobboldali Nemzeti Front és annak vezetője, Marine Le Pen látványos előretörésére. Le Pen iszlám- és bevándorlásellenes nézeteit szereti a köztársaság védelmébe becsomagolni. Sarkozy a Nemzeti Frontról azt mondta: megveti a szélsőségeket, és a Le Pen család vállalkozása végzetes zsákutcába viszi Franciaországot.

Bár a pártelnök szerint a konzervatívok vezetői egységesek, a kongresszuson Sarkozy hívei kifütyülték Alain Juppé és Francois Fillon volt kormányfőket, a korábbi államfő vetélytársait. Juppé szintén fontolgatja 2017-es indulását az Élysée-palotáért, a kampányra eddig 600 ezer eurót gyűjtött össze. A konzervatívok előválasztást terveznek, ezen Juppé csak akkor hajlandó részt venni, ha a pártja nyitottságot mutat a centristák felé. A névváltozáshoz gratulált Angela Merkel német kancellár, a CDU elnöke. Manuel Valls francia kormányfő szerint a szocialisták sértegetése sehova sem vezet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.