Rengetegen vízbe fulladnak, mivel a szárazföldön nem menekülhetnek

Az elmúlt tíz napban százhúsz vízbe fulladt ember holttestét mosta partra a víz Líbiában. Afrikából indult menedékkérők lehettek, akiknek felborult a csónakjuk, ám ezt nem észlelte az uniós parti őrség, amely kimenti a Líbiából kiinduló, a Földközi-tengeren hajótörést szenvedők nagy részét.

A térségben emelkedik a halálos áldozatok száma: tavaly az első hét hónapban 1900-an vesztették itt életüket, idén viszont már háromezren.

Ennek több oka is van. Először is az embercsempészek a legkevesebb befektetéssel a lehető legnagyobb profitot akarják elérni. Azaz addig szállítanak összezsúfolva menekülteket a tragikus állapotban lévő hajóikon, amíg azok el nem süllyednek vagy amíg le nem foglalják azokat a hatóságok. Másodszor: miután az év elején lezárták az úgynevezett „balkáni útvonalat", a menedékkérők ­arra kényszerülnek, hogy új utat keressenek. Ezt számok is bizonyítják: az idei halálesetek háromnegyede a Föld­közi-tengeren történt.

Idén július végéig több mint 257 ezer menekült érkezett a Földközi-­tengeren keresztül Görögországba, Olaszországba és Spanyolországba; ez ugyan még alig negyede a tavaly érkezetteknek, ám 2015-ben ­októberben futottak be a legtöbben Európába.

A menekültválság eközben már a sportvilág figyelmét is felkeltette.

A világhírű spanyol labdarúgó, Xavi közölte, hogy árverésre kínálja fel saját jachtját, és a befolyt összeget embermentésre fordíthatják a segélyszervezetek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.