Rengeteg illegális fegyver a palesztin nagykövet rezidenciáján

Dzsamal Muhammad Dzsamal szerdai prágai halála körül szép számmal vannak kérdőjelek és egymásnak ellentmondó nyilatkozatok.

Új tények és információk kerültek napvilágra a Dzsamal Muhammad Dzsamal prágai palesztin nagykövet rezidenciáján bekövetkezett szerda déli robbanásról, amelynek következtében a diplomata néhány órával később a cseh főváros katonai kórházában belehalt a sérüléseibe.

Prágai értesülések szerint a rendőrök törvénytelenül tartott fegyvereket találtak a helyszínen, amelyek nem voltak bejelentve. Cseh internetes portálok úgy tudják, hogy pisztolyok és gépkarabélyok kerültek elő. Érdeklődésünkre Andrea Zoulová rendőrségi szóvivő csupán az információnkat erősítette meg, a nyomozás érdekeire hivatkozva azonban nem volt hajlandó részletezni, hogy milyen fegyverek kerültek elő. Martin Cervícek cseh rendőrfőkapitány csütörtökön is megismételte, hogy a tüzetes vizsgálatok nem utalnak terrorcselekményre.

Azt viszont még nem sikerült tisztázni, hogy valóban tragikus szerencsétlenség vagy pedig bűncselekmény történt-e. Jelenleg cseh és a Prágába érkezett palesztin szakértők vizsgálják a detonáció okát és a robbanóanyag összetételét. A nyomozás lezárásáig a rendőrségi szóvivő nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésünkre, hogy valóban a páncélszekrény biztosító berendezése robbant-e fel, vagy valamilyen pokolgép. Az utóbbi változat bűncselekményre, akár a diplomata elleni merényletre is utalhatna.

Ellentmondásosak a hivatalos palesztin nyilatkozatok is. Rijad Maliki külügyminiszter a cseh köztévében (CT) arra hívta fel a figyelmet, hogy olyan páncélszekrény robbant fel, amelyet húsz éve nem használtak. Nem sokkal előtte viszont Nabil Fahil, a prágai palesztin nagykövetség szóvivője azt állította, hogy a széfet csaknem naponta kinyitották, mert abban tartották a fontos iratokat és pénzt. Cseh biztonsági szakértők kivétel nélkül úgy vélekednek, hogy a páncélszekrények biztonsági berendezéseit már évtizedek óta sokkal korszerűbb eszközökkel óvják és nyitják, ezért nem tartják valószínűnek a rendőrség egyik feltevését. Szerintük alighanem a nagykövet kezében robbanhatott fel valamilyen anyag, amelyet szakszerűtlenül kezelt.

Prágai merénylet: tűzoltók a helyszínen a robbanás után
Firefighters search an area after an explosion in Prague January 1, 2014. The Palestinian ambassador to Czech Republic Jamal al-Jamal has died after an explosion at his residence in Prague on Wednesday, according to Czech police. REUTERS/David W Cerny (CZECH REPUBLIC - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY CRIME LAW)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.