Rendzavarás nélkül választottak Koszovóban

Vasárnap 19 óráig több mint 1 millió 371 ezer választó járulhatott az urnákhoz, hogy megválassza 25 település új polgármesterét.

Különösebb rendzavarás nélkül zajlottak le a helyhatósági választások Koszovóban. Vasárnap 19 óráig több mint 1 millió 371 ezer választó járulhatott az urnákhoz, hogy megválassza 25 település új polgármesterét. A Központi Választási Bizottság 22 órára ígért előzetes eredményeket, a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) honlapján azonban a bizottságra hivatkozva valamivel 20 óra után azt írták, hogy az előzetes eredmények szerint a választásra jogosultak 41,5 százaléka adta le a voksát 7 és 19 óra között. A helyi rendőrség közlése szerint összesen hat személyt vettek őrizetbe a választás megzavarása miatt. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői sem számoltak be tömeges vagy nagyobb rendellenességekről.

November 3-án álarcosok törtek be Kosovska Mitrovica több szavazóhelyiségébe és megrongálták az urnákat, a hasonló támadásokat megelőzendő a szavazóhelyiségek környékét ezúttal fokozottan felügyelték a koszovói rendőrségnek, a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó erőnek (KFOR) és az Európai Unió jogi és igazságügyi missziójának (EULEX) a rendfenntartói.

A végleges választási eredményeket legkésőbb december 3-ig közzéteszik, az új polgármestereknek pedig 30 napjuk lesz arra, hogy hivatalba lépjenek.

A koszovói választások jelentősek Szerbia és Koszovó európai uniós integrációja szempontjából is. Belgrád és Pristina között az Európai Unió közvetítésével áprilisban született megállapodás arról, hogy Koszovóban megalakítják a helyi szerb települések közösségét, amely a továbbiakban a koszovói szerbek képviseleti szerveként működik majd. Belgrád 2008 óta nem hajlandó elismerni egykori déli tartományának függetlenségét, de amennyiben békésen folynak le a mostani választások, az Európai Tanács decemberi ülésén pozitív döntés születhet arról, hogy Brüsszel megkezdje a csatlakozási tárgyalásokat Szerbiával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.