Rendőrségi vezetőket rúgtak ki a tuniszi merénylet után

Habib Esszid tunéziai miniszterelnök hétfőn menesztette a tuniszi rendőrség több vezetőjét a múlt heti merénylet után.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, március 18-án két, Kalasnyikovokkal felfegyverzett férfi hatolt be a tunéziai fővárosban lévő patinás Bardo Múzeum épületébe. A merénylet során húsz külföldi turista vesztette életét, köztük japán, brit, olasz, lengyel, ausztrál, spanyol és kolumbiai állampolgárok.

A két fegyverest, Jaszin Labidit és Hátem Hasnávit, akik Líbiában kaptak fegyveres kiképzést, a rendőrök lelőtték. A támadásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget, bár az ezt állító hangfelvétel hitelességét egyelőre nem sikerült ellenőrizni. Az Iszlám Államnak azonban Tunéziá­ban az Okba Ibn Nafaa nevű szervezet esküdött hűséget, amely szintén magára vállalta a vérengzést.

„A miniszterelnök tegnap este felkereste a múzeumi negyedet, és számos hibát fedezett fel” – idézi a Reuters a kormányfői hivatal szóvivőjét. A hírügynökség azt írja, összesen hat rendőrségi vezetőt menesztettek, megváltak többek között a hírszerzés vezetőjétől, a tuniszi kerületi rendőrkapitánytól és a Bardo múzeum biztonsági főnökétől is.

A dzsihadisták nem véletlenül támadták meg a Bardót, a múzeum vonzza a külföldi turistákat, a tizenegymillió lakosú Tunézia fő bevételi forrása pedig épp a turizmus.

A múzeum elleni merénylet az elmúlt évtized legsúlyosabb támadása volt Tunéziában, ahol a 2011 elején kitört arab tavasz és a korábbi elnök, Zín el-Abidin ben Ali bukása óta külföldi, értsd nyugati turisták ellen nem követtek el terrormerényleteket.

A hatóságok a Bardo Múzeum elleni támadással kapcsolatban több mint 20 embert vettek őrizetbe, akik közül tízen közvetlenül kapcsolatba hozhatók a főváros központjában, a parlament szomszédságában elkövetett vérengzéssel. Néhányan nem rég tértek vissza Szíriából, Irakból és Líbiából, ahol iszlamista csoportok oldalán harcoltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.