Rendőrökre vadásznak a thai fővárosban

Fegyveres támadásokat követtek el ismeretlen tettesek szombatra virradó éjjel a kormányellenes tüntetésektől feszült thaiföldi fővárosban; a merényletekben életét vesztette két rendőr és 13 ember megsebesült.

A merényleteket a belvárosi Szilom sugárút turisták által kedvelt, szállodákkal és mulatókkal teli környékén követték el, amelyet folyamatosan katonák vigyáznak. A környék közel esik a kormányellenes vörösinges tüntetők elbarikádozott táborhelyéhez. Rendőrségi és kórházi közlések szerint az első rendőrt egy motorbiciklis támadó lőtte le Bangkok belvárosában nem sokkal péntek éjfél előtt, míg a második rendőr a közelben két órával később, három kézigránáttal végrehajtott robbantássorozatban vesztette életét. A sebesültek között további öt rendőr és három katona is van.

Az éjjeli támadásokkal 29-re emelkedett a tüntetések márciusi kezdete óta lezajlott összecsapások halálos áldozatainak száma. A tüntetők vezetői siettek elítélni az erőszakcselekményt, amely miatt a hagyományos elit és a bangkoki középosztálybeliek részéről újabb nyomás nehezedhet Abhiszit Veddzsadzsiva kormányfőre, hogy lépjen fel keményebben a vörösingesekkel szemben. Abhiszit szombaton elrendelte a belvárosra vonatkozó biztonsági intézkedések fokozását, szóvivője pedig arról beszélt, hogy a kabinet válságkezelő központja szerint valakik meg akarják akadályozni, hogy véget érjenek a tüntetések.

A thaiföldi miniszterelnök a héten közölte, hogy kész novemberre előre hozott választásokat kiírni, s elfogadja a tüntetők egy másik lényegi követelését, a parlament szeptemberi feloszlatását is, ha felhagynak Bangkok kereskedelmi negyedének megszállásával. Abhiszit Veddzsadzsiva hétfőn ismertette válságkezelő tervét, a felek alkudozása miatt azonban tovább húzódik a délkelet-ázsiai ország belpolitikai válsága, amely súlyos károkat okoz a gazdaságnak, és szinte teljesen megbénítja a kormányzati gépezet munkáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.