Vízágyúval mosták el az atomerőmű ellen tiltakozókat

Rendőrök csaptak össze a Tajvan negyedig atomerőművének megépülése ellen tiltakozó tömegekkel.

A fővárosi rendőrség vízágyúval oszlatta a több ezres tömeget, amelynek tagjai az egyik legforgalmasabb útszakaszt igyekeztek megbénítani. Az ülve demonstráló tajvaniak már a hétvége folyamán birtokba vették az utcákat, mivel a közelmúltban döntés született róla, hogy folytatják annak az atomerőműnek a megépítését, amelyet egyszer már félbehagytak.

BBC helyszíni tudósítója szerint az ellenzők úgy vélik, hogy egy újabb erőmű igencsak nagy veszélyt jelentene a földrengések által gyakran sújtott Tajvanra, a támogatók szerint azonban nincs ok az aggodalomra, mivel állításuk szerint az új létesítmény sokkal biztonságosabb, mint a Japánban található fukusimai.

A heves indulatok láttán azonban a kormányzó Kuomintang párt vasárnap belement, hogy két reaktornál átmenetileg felfüggesszék az építékezést, de hallani sem akar róla, hogy teljesen leálljon a projekt. A tüntetők eredetileg úgy tervezték, hogy keddig maradnak az utcán, és sokan úgy nyilatkoztak, hogy addig nem mennek haza, míg a kormány hivatalosan be nem jelenti, hogy felfüggesztik a munkálatokat.

Tajvan – ahol egyre gyakoribb téma a nukleáris biztonság –, energiaszükségletei 18 százalékát atomenergiából nyeri. A tervek szerint a már meglévő három atomerőmű 2012-2023 között fejezi be működését, és ezek helyét a most épülő negyedik venné át, ám ha az új létesítményt nem tudják időben megnyitni, akkor ki kell tolni a tervezett dátumokat. A tajvani elnök korábban bejelentette, hogy a negyedik erőmű felavatása előtt népszavazást tartanak az ügyről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.