Rendőröket öltek meg Ingusföldön

A rendőrökkel egyik kollégájuk temetésén végzett a merénylet. Dagesztánban síita hívőkre lőttek.

Nyolcan megsérültek a dagesztáni Haszavjurt város síita mecsetében, amikor szombat este két fegyveres tüzet nyitott a hívőkre,  Ingusföldön pedig hét rendőr halt meg vasárnap egy merényletben, kollégájuk temetésén.

A Haszavjurt mecsetében imádkozókra a muzulmán világ egyik legfontosabb eseménye, a ramadán végét jelentő úgynevezett böjtmegtörési ünnep előestéjén törtek rá símaszkos fegyveresek. 

A kaukázusi településen élők, többségében fiatalemberek közül hárman mellkasi és hasi sérüléseket szenvedtek, a többieket a kezükön és lábaikon érték a golyók. Két áldozatot az intenzív osztályon ápolnak. A maszkot viselő fegyveresek elmenekültek a helyszínről. A Csecsenfölddel határos területen fekvő városban történt támadás miatt Dagesztánban megerősítették a mecsetek őrzését.

A tűzszerészek két robbanószerkezetet is találtak a haszavjurti mecsetben, amelyek közül az egyik még szombat este felrobbant, a hírügynökségi jelentések károkról nem számoltak be. A másik, gépkocsikban használt gázpalackból átalakított, 40 kilogramm trotil romboló hatásának kifejtésére alkalmas szerkezetet vasárnap reggelre hatástalanították - közölte a dagesztáni belügyminisztérium.

Oroszországban 2007 és 2012 között hat alkalommal követtek el merényletet, illetve támadást mecsetek és muzulmán hívők ellen. A Ria Novosztyi hírügynökség közlése szerint a szombati támadást megelőzően június 29-én ugyancsak az Oroszországi Föderációhoz tartozó Dagesztánban két ismeretlen, símaszkos fegyveres tört Karamahi falu mecsetére. Megölték az imámot, és egy hívő is életét veszítette a támadásban. A mecsetet felgyújtották. 

Ingusföldön vasárnap reggel hat rendőr halt meg, amikor felrobbant az a járőrautó, amelyben előző nap meggyilkolt kollégájuk temetésére érkeztek - erősítette meg a kaukázusi köztársaság nyomozóhatósága az Interfax orosz hírügynökségnek. A merényletben a gyászolók közül is többen megsebesültek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.