Rendőröket küldenek a Tőkés-párt után

Az illetékes bukaresti ügyészség a rendőrséggel akarja megvizsgáltatni, hitelesek-e az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) bejegyzéséhez szükséges listákon szereplő aláírások - olvasható az Új Magyar Szó (ÚMSZ) szerdai számában. A párt megalakítását kezdeményezők nevében Toró T. Tibor az MTI-nek elmondta: állnak elébe a hatósági ellenőrzésnek.

A bukaresti napilap azt írja: a bukaresti harmadik kerületi bíróság mellett működő ügyészség e napon küldi át a rendőrségnek azt a "bűnvádi dossziét", amely az EMNP bejegyzéséhez szükséges listákon szereplő aláírások meghamisításával kapcsolatos. A lap szerint ezt az információt a tényfeltáró vizsgálatot folytató Jurnalul National című román lap és az ÚMSZ újságírói tudták meg.

Catalina Santion, a bukaresti harmadik kerületi bíróság melletti ügyészség helyettes főügyésze az ÚMSZ megkeresésére elmondta: a dossziéban megfogalmazott vád – amely ismeretlen elkövetők ellen szól – okirat-hamisításra és hamis iratokkal való visszaélésre vonatkozik. A helyettes főügyész szerint a rendőrség vélhetően felhasználja majd a sajtóban megjelent információkat. Ez a cikk a múlt péntek óta a harmadik, amely az Új Magyar Szó és a Jurnalul National által felkért írásszakértőkre hivatkozva tudni véli: az EMNP-nek a bukaresti törvényszéken májusban benyújtott aláíráslistái "ezrével tartalmaznak hamis aláírásokat".

E cikkek szerzői azt is tudni vélték: a bukaresti és az Erdélyen kívüli megyék támogatói listáit tartalmazó összesítőkön szereplő nevek is "légből kapottak". Az újságírók ugyanis szúrópróbaszerűen kiválasztott lakcímeket kerestek fel, ennek nyomán úgy látják: a két lap szerkesztőségébe érkezett, majd az újságírók által a törvényszéken ellenőrzött aláíráslista-másolatokon szereplő személyek létezése is kérdésessé vált.

A párt létrehozásának kezdeményezője a Tőkés László európai parlamenti alelnök vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT). Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke szerdán az MTI kérdésére elmondta, hogy a szervezetnek semmi oka kételkedni aláírásgyűjtőik becsületességében és munkájuk tisztaságában. "Állunk elébe minden ilyen típusú ellenőrzésnek. Viszont nem szeretnénk, ha azokat az embereket, akik aláírásukkal támogatták a párt bejegyzését, most a rendőrség és az ügyészség, valamint az újságírók és más személyek zaklatnák" - mondta Toró. Szerinte a politikai szimpátiák kinyilvánítása magánügy, azt nem nyilvánosság előtt kell megtárgyalni.

"Az igazságügyi szerveknek joguk van e vizsgálatokat elvégezni. Nekem ez az egyetlen félelmem ebben az ügyben, hogy ártatlan embereket fognak majd meghurcolni" - állapította meg a politikus az MTI-nek.

Elmondta: az aláírások hitelességét a párt kezdeményezői lehetőségükhöz mérten a legalaposabban igyekeztek ellenőrizni. "Természetesen nehéz utánajárni 30 ezer személynek, azt tudtuk ellenőrizni, hogy a létező személyi számokhoz valóban létező személyek tartoznak-e. Azokat a neveket, amelyek esetében nem felelt meg a személyi szám, levettük a listáról" - mondta az EMNT ügyvezető elnöke.

A bukaresti törvényszék egyébként első fokon elutasította az EMNP bejegyzését, de nem az aláírásokkal volt problémája. Arra hivatkozott, hogy a párt nem a "nemzeti érdekek" képviseletét vállalja, hanem egy közösség érdekeire összpontosít. A kezdeményezők várhatóan megfellebbezik a bíróság döntését.

Az ÚMSZ és az erdélyi Krónika szerdán egyaránt idézi Szász Jenőt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökét, aki marosvásárhelyi sajtóértekezletén úgy vélekedett: nincs ok pánikra amiatt, hogy elutasították az EMNP bejegyzését. Minthogy az MPP már be van jegyezve, listáin helyet biztosíthat a "jobboldal" többi képviselőinek is - mondta Szász Jenő, aki a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) a "baloldalhoz" sorolja.

A gyanúba keveredett aláírási ívek. Ugyanaz a kéz?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.