Kettős állampolgárság: jöttek a rendőrök

Boldoghy Olivér egyike azoknak a szlovákiai magyaroknak, akik hivatalosan bejelentették, hogy kérték és megkapták a magyar állampolgárságot, de a szlováktól sem óhajtanak megválni. A rendőrök most a szlovák személyi igazolványát követelték tőle.

A Nyitra megyei rendőrség kötelékébe tartozó személyek keresték fel szerdán révkomáromi lakásán Boldoghy Olivért és felszólították őt, hogy adja át a szlovák személyi igazolványát és az útlevelét. Miután az ismert színész és vállalkozó erre nem volt hajlandó, és kifejtette, hogy alkotmányos jogával élve, nem óhajt megválni a szlovák állampolgárságától sem, a rendőrök tudomásul vették a választ, és eltávoztak.

Boldoghy Olivér egyike azoknak a szlovákiai magyaroknak, akik hivatalosan bejelentették, hogy kérték és megkapták a magyar állampolgárságot, de a szlováktól sem óhajtanak megválni. Ennek ellenére a szlovák hatóságok törölték a szlovák állampolgárok listájáról, s írásban szólították fel az iratok átadására, amire nem volt hajlandó.

– Számomra a magyar állampolgárság elsősorban jelképes értékű. Nagyszüleim, felmenőim is azok voltak, s mivel adódott a törvényes lehetőség, visszatértem a gyökereimhez. Lépésemmel pedig a kettős kötődésemet erősítettem. Az egyetemes magyar nemzethez tartozónak vallom magam, miként a feleségem és két gyermekem is, ugyanakkor Szlovákia tisztességes polgáraként, vagyis az európai értékrendnek megfelelően, kettős állampolgárként kívánok élni szülővárosomban – nyilatkozta lapunknak.

Értesüléseink szerint akadt olyan szlovák hivatalnok, aki azt tanácsolta neki: mivel megfosztották a szlovák állampolgárságától, forduljon az illetékes idegenrendészethez, amely letelepedési engedélyt adhat neki Révkomáromban, mert uniós polgár.

Ezt az elvi lehetőséget az érintett határozottan elutasította: – Abszurd helyzet lenne, ha jogi értelemben kérelmezném azt, hogy idegenként saját házamban és szülővárosomban lakhassak. Ez a lehetséges megoldás egyébként a hatályos szlovák jogi norma abszurditására is rávilágít – érvelt a színész.

Boldoghy közölte azt is, hogy mindenképpen szeretne részt venni a szombati parlamenti választásokon, habár hivatalos értesítést az időpontról és a lakhelye szerinti szavazókörről nem kapott. – A személyi igazolványomat őrzöm, annak felmutatásával voksolhatnék, ha az illetékes választási bizottság ehhez hozzájárul – felelte érdeklődésünkre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.